ACTUEEL

Meeste botsingen hulpverleners op kruispunten

Ambulances, politieauto's en brandweerwagens waren in de afgelopen vier jaar 201 keer betrokken bij een verkeersongeval tijdens een spoedrit. Dat gebeurde het vaakst op kruispunten waar de hulpverleners met hoge snelheid door rood reden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) over de jaren 2010 tot en met 2013.

Mogelijk ligt het aantal in werkelijkheid nog hoger, aldus het IFV, maar dat is niet met zekerheid te zeggen omdat er geen centrale registratie is van ongelukken met voertuigen van hulpverleners. Bij dergelijke ongevallen vielen in de onderzochte periode zes doden en 155 gewonden.

Ambulances

Ambulances waren het vaakst betrokken bij een ongeluk (101 keer), op afstand gevolgd door politieauto's (57) en brandweerwagens (39).

Veel ongelukken gebeurden ook doordat andere weggebruikers het voertuig met de sirenes en/of zwaailichten niet opmerkten of er op een onverwachte manier op reageerden, met een botsing tot gevolg. Dat kan volgens het IFV worden voorkomen door mensen tijdens de reguliere rijopleiding te leren hoe ze moeten omgaan met hulpvoertuigen die plotseling opdoemen.

Andere oplossingen die het risico op een ongeluk kunnen verkleinen, zijn een systeem in het hulpvoertuig waarmee verkeerslichten kunnen worden beïnvloed, en een waarschuwingssignaal op de navigatie van andere weggebruikers dat wordt uitgezonden door een zender in het hulpvoertuig. Ook een betere rijopleiding voor bestuurders van hulpvoertuigen kan bijdragen, aldus het IFV. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top