ACTUEEL

Hoger beroep neuroloog Jansen van start

Het hoger beroep in de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis, die tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen, begint donderdag. Het gaat om een zogenoemde regiezitting.

Het Openbaar Ministerie en de verdediging leggen hun onderzoekswensen voor aan het gerechtshof in Arhem. Ook worden afspraken gemaakt over de verdere behandeling van de zaak. De zaak komt niet inhoudelijk aan bod. Jansen is zelf ook niet aanwezig, liet zijn advocaat Peter Plasman weten.

Zelfmoord

Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, onder meer voor het stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord nadat zij ten onrechte de diagnose voor een ernstige ziekte kreeg. Die zelfmoord valt Jansen aan te rekenen, aldus de rechter.

Zowel Jansen als het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep. Jansen vindt niet dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor vrijgesproken is, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

Verantwoordelijk

De rechtszaak én de uitkomst ervan zijn tot nu toe uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders. (bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top