Finance

Ziekenhuizen missen massaal deadline jaarrekening

Ziekenhuizen missen massaal deadline jaarrekening

Circa een derde van de ziekenhuizen is er niet in geslaagd de uitgestelde inleverdatum voor de jaarrekening over 2013 te halen. Vanwege de problemen met de financiële verantwoording hadden ziekenhuizen tot 15 december uitstel.

Uit een inventarisatie van Skipr van de gepubliceerde jaarverslagen op jaarverslagenzorg.nl blijkt dat 35 algemene ziekenhuizen de inleverdeadline niet gehaald hebben. Nog eens drie ziekenhuizen hebben de deadline op de valreep gemist door de financiële jaargegevens op 15 december te publiceren. Van de acht academische zieken huizen hebben twee de financiële stukken nog niet ingeleverd, één academisch centrum heeft de stukken te laat ingeleverd.

Minister Schippers maakte eind mei met onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) afspraken om een einde te maken aan de problemen rond de jaarrekening van ziekenhuizen. De minister kwam hiermee tegemoet aan bezwaren uit het veld. Vooral de ziekenhuizen klagen al geruime tijd over de uiterst gecompliceerde declaratiesystematiek. In het kader hiervan werd de reguliere deadline voor de financiële jaarverslagen opgeschoven tot 15 december.

Economisch delict

Formeel begaan instellingen die te laat zijn met het publiceren van hun financieel jaarverslag een economisch delict. In de regel krijgen instellingen eerst een waarschuwing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die de inleverdeadline bewaakt. Als ze in gebreke blijven, dan geldt een dwangsom van duizend euro per week, oplopend tot maximaal tienduizend euro.
De aanmaningen van de IGZ zijn een jaarlijks terugkerend ritueel. Ieder jaar leveren enkele tientallen zorginstellingen het verantwoordingsdocument te laat in. Gemiddeld lopen circa tien tot twintig  instellingen daadwerkelijk tegen een boete aan. Als de inspectie daadwerkelijk gaat handhaven, zullen dat er dit jaar veel meer zijn, zo voorziet een medewerker van het CIBG, dat de publicatie van de jaarverslagen faciliteert.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top