ACTUEEL

Zorgpremie stijgt met twintig euro

De zorgpremie stijgt volgend jaar met ruim twintig euro naar gemiddeld 1085 euro per jaar. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS voor 2010. De inkomensafhankelijke bijdrage stijgt tot 7,05 procent.

Raming van VWS

De premie gaat omhoog, omdat de uitgaven voor de zorg sterker stijgen dan wat er aan premie binnenkomt. Het ministerie benadrukt dat het de zorgverzekeraars zijn die hun eigen premies vaststellen. Het bedrag dat in de begroting staat betreft een raming.

Eigen risico stijgt

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering gaat met 10 euro omhoog naar 165 euro. Het gemiddelde bedrag dat verzekerden kwijt zijn aan het eigen risico stijgt daardoor met vijf euro. Minister Ab Klink zei in juni nog niet te willen overgaan tot een stijging van het eigen risico.  (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Moerkerk

16 september 2009

Een onacceptabel bedrag voor de doorsnee Nederlander. Zonder pardon krijg je de mededeling dat er 20 euro per maand extra van je rekening verdwijnt. Feit is dat deze 20 euro niet in je salaris wordt gecompenseerd en dat je geen enkele mogelijkheid hebt om je te verzetten tegen deze maatregel. Voor veel gezinnen is 20 euro per polis een zeer groot bedrag. Het kabinet wil bezuinigen op de zorg, maar wel de premie verhogen. Dat is pure diefstal. Bovendien hebben ook veel gezinnen te maken met het bedrag van eigen risico. Uiteindelijk kosten de zorgpremie's in Nederland de hoofdprijs. In een modaal gezin gaat er per maand rond de 500 euro naar de zorgverzekeraars. Let wel : 500 euro ! Dan praat ik nog niet over gezinnen die chronisch zieke kinderen hebben. Het kabinet verplicht op deze manier dat moeders aan het werk moeten om geld binnen te halen voor het gezin. Ik kan mij nog herinneren dat de politiek zich hard wilde maken voor gezinnen waar de moeder thuis is om zorg te bieden aan het gezin. Niets van dit alles. En ook hier zie je dat het huidige kabinet zeer weinig klaar maakt in deze kabinetsperiode. Loze beloftes, veel discussies in de kamer en op TV, maar uiteindelijk blijft het bij ruzie zoeken tussen de partijen.

Anonym

17 september 2009

@ Moerkerk, jammer dat u vergeet goed te lezen wat er staat. Er is sprake van een verhoging van 20 euro per jaar, niet per maand.

Top