ACTUEEL

DNA-match leidt politie naar verdachte in zaak Borst

DNA-match leidt politie naar verdachte in zaak Borst

De politie verdenkt een 38-jarige man uit Rotterdam van betrokkenheid bij de moord op Els Borst. Hij is dankzij een DNA-match in beeld gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De man zit sinds 12 januari vast op verdenking van moord dan wel doodslag op een vrouw uit Rotterdam op 10 januari. De man moest DNA-materiaal afstaan en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) meldde dat er een match was met DNA-materiaal dat is gevonden in de garage of het huis van Els Borst.

Verblijfplaats

Een eerdere poging het gevonden DNA-materiaal aan een verdachte te linken mislukte vorig jaar. Op 21 januari meldde het NFI de politie in Utrecht dat het nu wel raak was. In een korte verklaring heeft plaatsvervangend politiechef Willem Woelders van het politiekorps Midden Nederland laten weten dat de politie nu gaat "terug rechercheren naar de zaak". Het speurwerk van de politie zal zich concentreren op zijn verblijfplaats ten tijde van de moord op Borst alsook zijn contacten.    

De familie van Borst is kort voor de persconferentie die de politie op 26 januari hield geïnformeerd. De nabestaanden van Borst willen voorlopig geen reactie geven op de ontwikkelingen. "De familie vraagt u de nabestaanden rust en privacy te gunnen", aldus een korte verklaring aan het ANP.

Verdachte

Volgens RTL Nieuws is de verdachte Bart van U.  Van U. wordt door de politie omschreven als een licht gebouwde blanke man van ongeveer 1,80 meter. Na het misdrijf in Rotterdam waarbij een 43-jarige vrouw -volgens de Telegraaf Van U.'s zus- de dood vond in haar eigen woning verspreidde de politie vanwege de 'ernst van het misdrijf' een uitvoerig signalement.

Huiszoeking

De politie heeft maandag huiszoekingen gedaan op een aantal locaties waar Van U. heeft verbleven. Dat zei politiechef Willem Woelders maandag in een toelichting. Het rechercheteam is daar op zoek naar sporen die te maken kunnen hebben met het fatale misdrijf tegen Borst. "We hopen dat we er sporen in deze zaak vinden."

Verder onderzoekt de politie waar de verdachte rond het tijdstip van de dood van Borst was en wat hij daarna heeft gedaan. "We kijken waar hij allemaal is geweest, met wie hij contact heeft gehad en welke telefoons hij heeft gebruikt en wat voor sporen daaruit gehaald kunnen worden."

Omdat de verdachte in zogenoemde beperkingen zit en omdat de DNA-match nog 'zo vers is’, kunnen politie en justitie maandag verder nog geen mededelingen doen. Woelders laat nog wel weten dat de familie van Els Borst maandagmorgen is ingelicht over de nieuwe ontwikkelingen.

Peter R. de Vries

Peter R. de Vries liet maandag weten dat Van U. niet de man met een 'psychiatrische achtergrond' is waar iemand met geheimhoudingsplicht hem eerder over had getipt. De Vries had die tip doorgespeeld aan de politie, liet hij in december weten. (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top