ACTUEEL

Nut eigen risico in zorg niet aangetoond

Gaan mensen zuiniger om met zorg door het eigen risico? Het is niet te zeggen. De effecten kunnen niet worden aangetoond, schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer over de evaluatie van de Zorgverzekeringswet.

Onderzoekers van KPMG hebben het zorgstelsel onder de loep genomen, zo meldt de NOS. Ze concluderen dat zorgverzekeraars zich niet schuldig maken aan de verboden selectie van 'gezonde' verzekerden, door bijvoorbeeld kortingen aan groepen als studenten, groepen werknemers of startende ondernemers te geven.

Wel zeggen de onderzoekers in hun evaluatie dat de kortingen die groepen krijgen, worden betaald uit de premies van individuele verzekerden die geen korting krijgen. Ook heeft de groepskorting nog geen aantoonbaar nut gehad, zoals een besparing op de zorgkosten van die groepen of een verbeterde gezondheid.


Onduidelijkheid

Over de verschillende zorgpolissen en wat daarin is verzekerd is nog veel onduidelijkheid. Zorgverzekeraars moeten meer doen aan transparantie en informatievoorziening, stellen de onderzoekers. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat er ook op toezien dat de vergelijkingssites van zorgpolissen echt kloppen.Dat maakte minister Schipper al eerder bekend.

Invloed

Op een aantal punten zijn de minister en de onderzoekers het niet eens. De onderzoekers vinden bijvoorbeeld dat verzekerden voldoende invloed hebben op de zorgverzekeraars. Schippers vindt dit juist onvoldoende en wil verzekerden meer inspraak geven. De onderzoekers vinden verder dat huisartsen en andere kleine zorgaanbieders een goede onderhandelingspositie hebben ten opzichte van de grote verzekeraars. Artsen ergeren zich de laatste tijd juist steeds vaker aan de bemoeienis van zorgverzekeraar met hun praktijk en de minister wil hen daarin steunen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top