ACTUEEL

OM wil drie jaar cel voor neparts Huissen

Neparts Fred B., die valse diagnoses stelde en mensen voor veel geld onnodige of valse operaties liet ondergaan, moet drie jaar cel krijgen waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat heeft de aanklager woensdag voor de rechtbank in Arnhem geëist tegen de 53-jarige man uit Huissen.

B. voerde verder ten onrechte de titel arts of medical doctor. Hij vervalste volgens het Openbaar Ministerie ook rekeningen, bijsluiters en declaraties en verkocht talloze medicijnen die illegaal ingevoerd of gevaarlijk waren.

De officier van justitie maakte de werkwijze van B. tussen 2010 en 2014 zichtbaar met het dossier van een 'patiënte' van toen 65 uit Arnhem. Zij zou borstkanker hebben en kreeg onder zijn begeleiding een borstoperatie voor 60 duizend euro in China. Daarbij zou de tumor zijn verwijderd en zouden kankerwerende matjes zijn ingebracht.

Helaas werd daarbij volgens B. ook schildklierkanker ontdekt, waarvoor hij haar direct een chemobehandeling van bijna 90.000 euro gaf uit plastic bekertjes. Daarvoor ging de vrouw ter plekke een schuld bij hem aan. B. maakte ook met laser sneetjes in onder meer haar nek, gaf haar injecties en schreef zijn dure medicijnen voor als beter alternatief voor die van haar huisarts. Uit onderzoek later bleek dat de vrouw nooit kanker heeft gehad en ook geen matjes geplaatst heeft gekregen.

Partner in crime

Een Chinese 'partner in crime' hielp B. de operaties regelen en leverde ook medicijnen, denkt het Openbaar Ministerie. Behalve de Arnhemse, behandelde B. ook een vader, moeder en dochter uit één gezin en nog een vrouw. Ook hen gaf hij onnodige behandelingen en medicijnen. Hij droeg een witte jas en had de esculaap (staf met gekronkelde slang, embleem van geneeskundigen) als dokterssymbool op zijn website en visitekaartje.

Patiënten kenden B. via de massagesalon van zijn Thaise ex in Huissen. B. presenteerde zich daar als dermatoloog.

Volgens de psycholoog is B. geheel toerekeningsvatbaar. De reclassering vreest dat hij opnieuw in de fout kan gaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top