ACTUEEL

Uitspraak in langslepende medische strafzaak

Moet ex-neuroloog Ernst Jansen de gevangenis is? Donderdag is de uitspraak in hoger beroep van de langslepende strafzaak tegen de arts die jarenlang mensen ten onrechte vertelde dat ze verschrikkelijke ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS.

In eerste aanleg werd de voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Zowel Jansen als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Hierin is door het OM opnieuw zes jaar geëist. Zijn advocaat pleit voor vrijspraak. De ex-neuroloog schitterde tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep door afwezigheid, maar volgens zijn advocaat is hij donderdag wel aanwezig bij de uitspraak.

Zelfmoord

Jansen vertelde zijn patiënten dat ze heel ernstige ziektes hadden en schreef zware medicijnen voor. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord omdat ze niet wilde wachten op de verschrikkelijke dood die Jansen haar had voorgespiegeld. In 2004 werd hij ontslagen nadat fouten aan het licht waren gekomen en duidelijk werd dat hij verslaafd was aan medicijnen en recepten had vervalst.

De voormalig neuroloog had tijdens de rechtszaak al toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Maar hij ontkent met klem dat hij die medische missers opzettelijk heeft gemaakt.

De zaak tegen de ex-neuroloog wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top