ACTUEEL

UMC Utrecht krijgt als eerste digitale afdeling pathologie

De afdeling pathologie van het UMC Utrecht gaat als eerste academische ziekenhuis ter wereld de stap maken naar volledig digitale pathologie diagnostiek. Door deze innovatie wordt niet alleen de diagnose betrouwbaarder, ook is die in een deel van de gevallen sneller bekend, stelt het ziekenhuis.

De afdeling pathologie onderzoekt afwijkingen in cellen en weefsels om vast te stellen welke ziekte een patiënt heeft en hoe ernstig die is. Normaal gesproken gebeurt dat met behulp van de microscoop. Voorafgaand worden van de cellen en weefsels preparaten gemaakt. In het UMC Utrecht worden deze preparaten binnenkort volledig digitaal ingescand. Ze worden dan op een computerscherm beoordeeld in plaats van door de microscoop.

Volgens prof. Paul van Diest, hoofd van de afdeling Pathologie, is dit een belangrijke innovatie die unieke kansen biedt: "We kunnen ons werk efficiënter doen. De preparaten van een geval hoeven niet meer een voor een bij elkaar te worden gezocht of uit het archief gehaald voor een multidisciplinaire bespreking. Ook kunnen we gemakkelijk en snel collega’s consulteren en snel materiaal uit andere ziekenhuizen beoordelen."

Ook de interpretatie van de beelden wordt beter. Metingen via de microscoop zijn minder nauwkeurig dan met een computerprogramma op digitale beelden. Bovendien kan de afdeling pathologie door de nieuwe techniek nauwer met de afdeling radiologie samenwerken. Die afdeling maakt al digitale beelden, en via hetzelfde systeem kunnen beide afdelingen de pathologische en radiologische beelden nu samen tonen en de informatie bij elkaar brengen, aldus het UMC Utrecht           

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top