ACTUEEL

Slachtoffer Waalwijk vertelde politie over wapen

De 28-jarige verpleegkundige die maandag in Waalwijk werd doodgeschoten, had bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex over een vuurwapen zou beschikken. De politie heeft de urgentie van die informatie echter niet goed ingeschat en had, achteraf gezien, huiszoeking moeten doen om naar het wapen te zoeken.

Dat zei de politie woensdag op een persconferentie in Oosterhout over de zaak. De vrouw had de informatie volgens de politie 'van horen zeggen'. Ze gaf die deze maand per e-mail door nadat ze eerder al aangifte had gedaan. Politiechef Dick Schouten zei dat achteraf moet worden vastgesteld dat het "bijzonder spijtig" is, dat het zo is gelopen. Volgens hem zal tot de bodem worden uitgezocht hoe het heeft kunnen gebeuren.

De vrouw werd doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden-ziekenhuis. Dinsdag is de verdachte aangehouden. Hij wordt verhoord. Tussen de twee was sprake van een "complexe relatie", waarbij over en weer aangiftes en meldingen zijn gedaan, zo werd op de persconferentie bekendgemaakt. Volgens de politie hebben verschillende exen aangifte tegen de verdachte gedaan. De 37-jarige man uit Zevenbergen heeft een strafblad waar hier en daar geweld op staat, maar niet in huiselijke kring.

Onderzoek

Een speciaal team op het gebied van integriteit en veiligheid van het eigen korps Zeeland West-Brabant gaat het onderzoek uitvoeren. Dat een agent heeft nagelaten te kijken of er al aangiftes lagen, maakt ook onderdeel uit van het onderzoek. Het Openbaar Ministerie wilde nog niet zeggen of alsnog een vuurwapen is gevonden bij een huiszoeking.

D66 wil snel een reactie van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op de erkenning door de politie dat er een inschattingsfout is gemaakt in de zaak rond de maandag doodgeschoten verpleegkundige in Waalwijk. De vrouw had eerder aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex een vuurwapen had. Dat was voor de politie geen aanleiding over te gaan tot huiszoeking.

Kamerlid Magda Berndsen vindt het goed dat de politie de kwestie onderzoekt, maar constateert wel dat dit niet de eerste zaak is. Ook in de zaak van de moordenaar van oud-D66-leider Els Borst zijn door politie en justitie fouten gemaakt. Berndsen wil van de minister weten of die fouten te wijten zijn aan een capaciteitstekort bij de politie.

Inschattingsfout

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zegt in een reactie op de persconferentie: "Het ziet ernaar uit dat de politie een grove steek heeft laten vallen." Ze vindt dat de dader de "zwaarst mogelijke straf" verdient. Gezien de inschattingsfout noemt ze het goed dat de politie de zaak zelf "tot op de bodem uitzoekt en kijkt of dit drama had kunnen worden voorkomen".

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil nog niet reageren. Hij wacht het onderzoek af en wil eerst alle feiten kennen, aldus zijn woordvoerder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top