ACTUEEL

Ombudsman Rotterdam onderzoekt problemen Wmo

De Rotterdamse Ombudsman gaat onderzoek uitvoeren naar de afhandeling van aanvragen voor huishoudelijke hulp door de gemeente. Dat meldt de dienst in een persbericht.

Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld stelt het onderzoek in naar aanleiding van een klacht van een ouder echtpaar over het uitblijven van noodzakelijke zorg. Volgens Zwaneveld staat de klacht niet op zichzelf. “Ik krijg een flink aantal klachten over het uitvoeren van de Wmo in Rotterdam”, zegt zij. Veel klachten gaan over de informatievoorziening vanuit de gemeente en over het uitblijven van een beslissing op de aanvraag.

De ombudsman noemt de situatie van het oudere echtpaar 'schrijnend'. De man is niet alleen dementerend maar fysiek ook hulpbehoevend. De vrouw kan de zorg niet aan. Een eerdere indicatie voor huishoudelijke hulp liep in april 2015 af, maar ondanks een tijdige aanvraag en een ondersteunend advies van de huisarts, werd de aanvraag afgewezen. Het lukte de aanvragers bovendien niet om in contact te treden met de gemeente.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

A. Bentvelzen

30 augustus 2015

De vraagstelling die gehanteerd word, voldoet aan de eisen die de Regering gesteld heeft. Als iemand Dementerend is, staat al bij voorbaat vast dat Hij en of Zij hun hulp gaan verliezen. De vraagstelling die elke gemeente hanteert is voor velerlei uitleg vatbaar. Bij de vraag of iemand nog zijn of haar was zelf nog doet, zijn er velen uit angst of uit onwetendheid waar het over gaat, die ja zeggen. Of je Dementerend bent doet voor de Gemeente niet ter zake, je hebt ja gezegd, dus een half uur van de zorg af. Hoeft er ook niet gestreken te worden weer een half uur er af. Sommige Dementerenden beweren dat zij alle zorg zelf wel kunnen doen in hun onwetendheid. Zorg word volledig opgeheven. Dit gebeurt niet alleen in Rotterdam maar in bijna ALLE Gemeenten. Ook worden er vaak instanties bijgehaald die de opdracht krijgen alleen nog mondjesmaat zorg toe te staan, dus in de meeste gevallen ben je je zorg kwijt. Alleen als je volledig de beschikking hebt over je verstandelijk vermogen, en je bent goed gebekt, kun je je zorg behouden. Dit gebeurt dus niet alleen in Rotterdam, maar helaas in bijna alle Gemeenten.

Wulf van Loenen

31 augustus 2015

Gemeenten en zorgverzekeringen zijn veel drukker met regeltjes, contracten met 'professionals', formulieren, geld in de pocket houden dan met de essentie: mensen helpen die zorg nodig hebben.

Top