ACTUEEL

Huizen beschadigd bij explosie in zorgcentrum

Acht huizen in de nabije omgeving van het woonzorgcentrum Ama Ina in Hoogeveen, dat dinsdagochtend deels werd verwoest door waarschijnlijk een zware gasexplosie, zijn beschadigd door de drukgolf en rondvliegend puin. De bewoners van één woning moeten de komende tijd elders doorbrengen. Het huis heeft veel schade opgelopen en het herstel kost enkele dagen, liet een woordvoerster van woningcorporatie Domesta weten.

Door de klap sneuvelden in de wijk ruiten en werden kozijnen ontzet. Ook moeten bij enkele woningen dakpannen worden rechtgelegd, omdat die door de drukgolf zijn verschoven. Een deel van het zorgcentrum is totaal verwoest en wordt snel gesloopt. Het is nog niet duidelijk hoe de rest van het gebouw eraan toe is. Nader onderzoek moet dat uitwijzen, aldus Domesta. De woningcoporatie is eigenaar van het pand en van de woningen in de wijk.

Onbewoonbaar

Volgens de brandweer is het gebouw voorlopig en misschien zelfs definitief onbewoonbaar.De meervoudig gehandicapte bewoners van Ama Ina kunnen in ieder geval de komende tijd niet terug. Zij worden door zorginstelling De Noorderbrug elders ondergebracht.

Op het moment van de explosie waren er zeven personen in het pand, vier bewoners en drie zorgverleners. Volgens de brandweer is het, gezien de kracht van de ontploffing, een wonder dat er maar één gewonde is gevallen. Het gaat om de man van het appartement waar de explosie plaatsvond. Hij is met zware brandwonden naar het Martini Ziekenhuis in Groningen gebracht.

Brand

De ontploffing gebeurde rond 11.00 uur dinsdagmorgen. Er brak daarna een korte, maar hevige brand uit die de brandweer snel onder controle had. Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen kwam zelf poolshoogte nemen en zei dat hij zich 'kapot was geschrokken' bij de aanblik van de ravage. ,,Stalen balken die gewoon geknakt zijn.'' Hij roemt de zorgverleners die de bewoners, waarvan enkelen in een rolstoel zitten, snel uit het pand konden krijgen.

Het is niet duidelijk hoe de gasexplosie heeft kunnen gebeuren. De politie is nog bezig met onderzoek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top