ACTUEEL

ASZ-bestuurder stapt over naar Diakonessenhuis

Bestuurder John Taks verlaat op medio december het Albert Schweitzer ziekenhuis in de regio Dordrecht om bestuursvoorzitter te worden van het Diakonessenhuis. In Utrecht volgt hij interim-bestuursvoorzitter Arie van Alphen op, die zijn tijdelijke functie op 15 december neerlegt.

Taks (1960) heeft ruim vijf jaar leiding gegeven aan het hoofd gestaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarvan het grootste deel samen met Pier Eringa, die eerder dit jaar overstapte naar ProRail. Het afgelopen half jaar fungeerde Taks als eenhoofdige raad van bestuur. john taks

Onder de leiding van Taks en Eringa werd het ASZ door AD twee maal tot beste ziekenhuis van Nederland uitgeroeppen. Weekblad Elsevier deed ditzelfde eenmaal. Daarnaast scoort het ziekenhuis voor de Drechtstedenregio hoog op ranglijsten over gastvrijheid en goed werkgeverschap. Het is houder van de titel ‘topklinisch opleidingsziekenhuis’ (lid STZ) en van tientallen patiënten-keurmerken.

Andere vraagstukken

Taks kijkt dan ook  met genoegen terug op zijn periode in Dordrecht. “Ik heb echt het gevoel dat we met veel collega’s aan iets moois hebben gebouwd. Voor mij was het na vijf jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. In de kennismaking met het Diakonessenhuis heb ik ook daar enthousiaste en vakbekwame professionals ontmoet, die mij extra motiveren om leiding te gaan geven aan dat mooie ziekenhuis. Er liggen daar weer nieuwe, andere vraagstukken.”

Het Diakonessenhuis is jarenlang decor geweest van een slepend conflict tussen raad van bestuur en medisch specialisten. Niet alleen leidde dit tot een bestuurscrisis, ook kwam het Utrechtse ziekenhuis in december 2014 onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te staan.   

Balen

Bestuursvoorzitter Peter van der Meer, die op 1 oktober aantrad in Dordrecht als opvolger van Eringa, “baalt best een beetje” van het vertrek van Taks. “De klik die je hebt met je medebestuurder is een van de sleutels tot succes”, zegt hij. “Met John had ik die klik onmiddellijk bij onze eerste kennismaking. Maar natuurlijk gun ik hem van harte de kans om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan en wens ik hem oprecht al het denkbare succes toe.”

De raad van toezicht van het ASZ gaat snel op zoek naar een opvolger voor Taks.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top