ACTUEEL

'Taakherschikking in de zorg succesvol'

De nieuwe beroepen Verpleegkundig Specialist (VS) en Physician Assistant (PA) in de zorg zijn succesvol. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS de Tweede Kamer gemeld op basis van een evaluatieonderzoek.

Het ministerie had zelf opdracht gegeven tot het onderzoek, zo meldt VWS in een persbericht.

In het kader van een experiment hebben verpleegkundig specialisten en physician assistants zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. Een deel van die handelingen valt voortaan officieel onder de bevoegdheden van beide beroepsgroepen. Het gaat dan om het plaatsen van een katheter, heelkundige handelingen, injecties en puncties uitvoeren of delegeren en het voorschrijven van geneesmiddelen die alleen op recept verstrekt mogen worden. Dit zal in de Wet BIG geregeld worden. Voor een aantal andere voorbehouden handelingen zoals endoscopieën is op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor de noodzaak dit als zelfstandige bevoegdheid op te nemen, adus VWS.

De inzet van beide nieuwe beroepsgroepen gebeurt in het kader van taakherschikking. Zowel verpleegkundig specialisten als physician assistants nemen taken over van artsen en verpleegkundigen. Met taakherschikking hoopt VWS een dubbele klap te maken. Aan de ene kant maakt het werken in de aantrekkelijker omdat er meer doorgroeimogelijkheden ontstaan. Tegelijk leidt taakherschikking en substitutie ook tot een betere kwaliteit en een hogere kosteneffectiviteit, aldus VWS.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

12 november 2015

Dit smaakt naar meer.

Eén van de verspillingen die Lean onderscheidt is het niet gebruiken van talenten.

Het is een feest te ontdekken hoeveel meer er kan en hoeveel leuker het wordt als je medewerkers stimuleert talenten in te zetten die niet in hun functiebeschrijving staan. En ja, dat leidt ook tot besparingen.

Dus graag nog meer regelbeperking wegnemen om dit mogelijk te maken!

OKBLOG

14 november 2015

Als het gaat om taakherschikking dan is er ook binnen de anesthesiologische zorg nog veel te winnen in Nederland. Kijk ook op http://okblog.nl/taakherschikking-in-de-zorg-succesvol/

Top