Finance

VGN adviseert bestuurders declaraties wél te openbaren

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) adviseert haar leden om wél openheid van zaken te geven over declaraties over het jaar 2015.

Regeringspartijen PvdA en VVD willen een hoorzitting waarin zorgbestuurders uitleggen waarom zij geen openheid willen geven over hun declaraties, zo meldde RTL Z donderdag. De partijen reageren hiermee op een nieuwe richtlijn van de Brancheorganisaties Zorg (BOZ), waarin de koepel aangeeft bestuurders niet te willen verplichten om hun bonnetjes openbaar te maken.

De BOZ gaat de Zorgbrede Governancecode naar eigen zeggen "herijken en stevig vernieuwen". Onderdeel hiervan is de verantwoording van declaraties van bestuurders en toezichthouders. De BOZ wil dat onkostenvergoedingen voortaan voldoen aan een van te voren door de raad van toezicht vastgesteld beleid.

VGN bevestigt dat RTL Nieuws ook haar leden heeft benaderd met het verzoek om de declarabele kosten van bestuurders openbaar te maken. Naar aanleiding hiervan heeft de vereniging verklaard:

“De VGN deelt de opvatting van de Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) dat transparantie van belang is en er geen bezwaar is tegen inzicht in de declaraties. Tegelijkertijd ijvert de VGN ervoor om in overleg met de Brancheorgansiaties Zorg (BOZ) en in gesprek met minister Schippers van VWS governance-regels op te stellen om de kosten in de toekomst effectief inzichtelijk te maken. Het standpunt van de BOZ vindt u in de bijlage.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

4 december 2015

Lijkt mij niet meer dan normaal?
Waarom zou je het niet doen?

Top