Finance

Regeringspartijen willen weigerachtige zorgbestuurders horen

Regeringspartijen PvdA en VVD willen een hoorzitting waarin zorgbestuurders uitleggen waarom zij geen openheid willen geven over hun declaraties, zo meldt RTL Z. De partijen reageren hiermee op een nieuwe richtlijn van de Brancheorganisaties Zorg (BOZ), waarin de koepel aangeeft bestuurders niet te willen verplichten om hun bonnetjes openbaar te maken.

De BOZ gaat de Zorgbrede Governancecode naar eigen zeggen "herijken en stevig vernieuwen". Onderdeel hiervan is de verantwoording van declaraties van bestuurders en toezichthouders. De BOZ wil dat onkostenvergoedingen voortaan voldoen aan een van te voren door de raad van toezicht vastgesteld beleid. Dit beleid wordt openbaar gemaakt en de raad van toezicht ziet toe op de naleving ervan. Jaarlijks wordt in het jaarverslag verantwoord welke bedragen op grond hiervan zijn uitgegeven. De BOZ onderstreept echter dat zorginstellingen zelf moeten beslissten of ze declaraties volledig openbaar maken. 

Teleurgesteld

PvdA en VVD zien hierin een vluchtroute en willen daarom in een hoorzitting van zorgbestuurders horen waarom zij geen openheid willen geven over hun declaraties. Lea Bouwmeester zegt tegen RTL Nieuws verbaasd te zijn over de 'weigerachtige' houding van de koepel. "Teleurstellend, dat iedereen open is en zij niet. Openheid hoort er bij. De minister heeft de PvdA achter zich om alles uit de kast te halen om de bonnetjes alsnog openbaar te maken. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij een goede manier vindt om zorgbestuurders hier alsnog toe te bewegen." Leendert Lange (VVD) heeft ook weinig begrip voor de zorgbestuurders: "Zorginstellingen laden op deze manier de verdenking op zich dat er iets te verbergen is. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat willen. Bij publiek geld hoort publieke verantwoording, daar moet je niet krampachtig over doen."

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gerco (GC) Schep

5 december 2015

Nou, bij mij mogen ze komen kijken, geen enkel probleem. Maar zouden onze regeringspartijen zich met dezelfde energie en voortvarendheid niet beter druk kunnen maken over de gevolgen van hun eigen beleid ? Na de PGB chaos, de Thuiszorgafbraak dienen de volgende problemen zich al aan... GGZ en Jeugdzorg, met - 30% worden die volgend jaar net zo actueel.

Top