ACTUEEL

Lareb tast in duister bij langdurige klachten HPV-vaccinatie

Volgens het Bijwerkingencentrum Lareb kan een oorzakelijk verband tussen baarmoederhalskankervaccinaties en de klachten die meisjes hierna ervaren, noch worden uitgesloten noch worden aangetoond. Lareb onderzocht de "medisch onverklaarbare langdurige klachten" en de impact daarvan.

Sinds de start van het Rijksvaccinatieprogramma met het HPV-vaccin Cervarix heeft Lareb 1271 klachten ontvangen. Omgerekend is dit ongeveer vijf per 10 duizend gevaccineerde meisjes. Van alle meldingen was er in 231 gevallen sprake van langdurige klachten. Het vaakst noemden meisjes in deze groep langdurige vermoeidheid als klacht (168 keer).

Om meer en beter inzicht te krijgen in de meldingen van langdurige klachten heeft het bijwerkingencentrum zo veel mogelijk aanvullende informatie opgevraagd bij de melders. Ook heeft de organisatie medische informatie van huisartsen en medisch specialisten verzameld en resultaten van medisch aanvullend onderzoek opgevraagd. Lareb trof verschillende patronen van combinaties van langdurige klachten aan, maar geen enkel patroon was consistent. De klachten hebben een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van de meisjes. Ook komt naar voren dat er geen medische oorzaak voor de klachten gevonden kon worden en dat de meeste meisjes niet hersteld waren op het moment van het laatste contact met Lareb.

RIVM

"Op basis van de analyse van de gemelde langdurige klachten kan een oorzakelijk verband tussen vaccinatie met Cervarix en deze klachten noch worden uitgesloten noch worden aangetoond", stelt Lareb. Om te onderzoeken of langdurige vermoeidheid vaker voorkomt bij gevaccineerde meisjes in vergelijking met niet-gevaccineerde meisjes, beveelt Lareb nader epidemiologisch onderzoek aan. Inmiddels is het RIVM met een onderzoek gestart.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top