Finance

Principeakkoord cao beschermt personeel ambulance

Vakbonden en werkgevers zijn dinsdagavond tot een principeakkoord gekomen over één cao van 2,5 jaar voor alle ambulancemedewerkers. De cao, die per 1 juli 2010 ingaat, trekt de arbeidsvoorwaarden voor particuliere en publieke ambulancediensten gelijk. Het akkoord betekent behoud van werkgelegenheid, behoud van arbeidsvoorwaarden en een dertiende maand voor de ambulancemedewerkers.

Personeel verplicht overnemen

Naar verwachting treedt op 1 januari 2012 de nieuwe Wet Ambulance Zorg (WAZ) in werking. Dan maken nieuwe grotere ambulanceregio’s hun opwacht. Door deze nieuwe wet krijgt slechts één organisatie per regio een vergunning om het ambulancevervoer te verzorgen. Momenteel zijn zowel publieke als private ambulancediensten actief in de grote steden. Om te voorkomen dat een deel van de ruim 4800 ambulancemedewerkers hun baan verliest na de vergunningenstrijd, is een werkgarantie afgesproken in de cao. De nieuwe vergunninghouder in een regio moet het personeel overnemen. Deze bescherming geldt tot een half jaar na ingaan van de nieuwe vergunning.

Bescherming ambulancepersoneel

CNV-onderhandelaar Severijns zegt: "Dit akkoord is van enorm belang om de mensen die werken in de ambulancesector te beschermen in de komende hectische jaren. Het principeakkoord wordt in november aan onze leden voorgelegd." Ook ABVAKABO FNV is tevreden. ABVAKABO FNV-bestuurder Ruud Kuin: “De werkgarantie was ons belangrijkste punt aan de onderhandeltafel. We zijn dus tevreden over dit akkoord en gaan het onze achterban voorleggen.” Bij de onderhandelingen waren vier vakbonden betrokken; de vier bestaande cao’s moesten worden vervangen door één nieuwe sector-cao.

Ontslagbescherming

CNV noemt als belangrijk punt in de nieuwe cao ontslagbescherming van alle medewerkers die nu werkzaam zijn in publieke of particuliere sector. Deze bescherming geldt tot een half jaar na ingaan van de nieuwe vergunning in het kader van de WAZ. Verder biedt de cao een stapsgewijze loonsverhoging van in totaal ruim 6 procent over 2,5 jaar, modernisering van het personeelsbeleid met meer aandacht voor loopbaanbeleid en een reiskostenvergoeding tot 130 euro per maand.

>> Skipr daily en Skipr weekly <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen. Daarnaast biedt Skipr weekly u elke zondagochtend om 8:00 uur een weekoverzicht van het belangrijkste nieuws. Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top