ACTUEEL

'Onveilig opleidingsklimaat op kno-afdeling AMC'

Het opleidingsklimaat op de KNO-afdeling in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zou jaren niet in orde zijn. Dat leidt onderzoeksprogramma Zembla af uit een visitatierapport van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS).

De RGS bezocht de KNO-afdeling van het AMC in januari 2015. In het rapport staat dat er "geen sprake meer is van een gunstig en veilig opleidingsklimaat". Vooral het management krijgt veel kritiek, stelt Zembla vast.

Het tv-programma heeft verschillende medisch specialisten gesproken die zeggen vanwege de slechte sfeer recent te zijn vertrokken. Een staflid spreekt van een "angst- en een pestcultuur, waarbij mensen worden geïsoleerd en uitgescholden als ze kritiek hebben", zo is op de website van het programma te lezen. Het probleem zou al langer spelen. KNO-artsen in opleiding waarschuwden in 2008 al voor een "permanente sfeer van bedreiging en manipulatie", zo blijkt uit brieven aan de registratiecommissie.

Erkenning

De RGS verleent een opleiding normaal gesproken een erkenning voor de periode van vijf jaar. In het geval van de KNO-afdeling van het AMC is besloten om een erkenning te geven voor twee jaar. 'De aios voelen zich niet serieus genomen en met onvoldoende respect bejegend. Veel stafleden zijn goed benaderbaar, maar vooral de leden van het management team drukken een stempel op de sfeer’, tekent de visitatiecommissie op.

Staf

Zembla zegt ook meerdere stafleden te hebben gesproken die kortgeleden werkzaam waren op de KNO-afdeling in het AMC. Ze willen anoniem blijven. Twee daarvan bevestigen de slechte sfeer. Verzoeken van Zembla om het afdelingshoofd en andere kno-artsen van het AMC te mogen interviewen wijst het ziekenhuis af.

Over het rapport van de RGS zegt een woordvoerder van het ziekenhuis dat naar aanleiding van het visitatierapport, een flink aantal verbeteracties in gang is gezet om het opleidingsklimaat te optimaliseren. Daarnaast is een organisatieadviesbureau in de arm genomen om de afdeling onder de loep te nemen.

Complicatie

De kno-afdeling van het AMC raakte onlangs in opspraak, omdat een calamiteit niet bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg was gemeld. Als gevolg van een operatie raakte het strottenhoofd van een drie maanden oude baby beschadigd. Een spoedoperatie was daarna nodig en sindsdien kon de baby alleen nog sondevoeding en gepureerd eten krijgen.

Het AMC stelde in eerste instantie dat het een complicatie betrof en dat er daarom geen meldplicht was, maar heeft inmiddels erkend dat het beter was geweest om het wel te melden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top