Tech

Verzekeraars toetsen in online portaal integriteit aanbieders

Zorgverzekeraars kunnen voortaan makkelijker de integriteit van zorgaanbieders toetsen via het online portaal Raadpleging Integriteit Zorgaanbieders (RIZ). Dit heeft Vektis ontwikkeld in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Om de patiënt te beschermen zijn zorgverzekeraars volgens de Wet financieel toezicht verplicht de integriteit van een zorgaanbieder te toetsen, voordat ze met hem een contract aangaan of het contract verlengen. Het gaat er volgens ZN om dat zorgverzekeraars inschatten of een zorgaanbieder bevoegd is en financieel betrouwbaar. Om dit te onderzoeken, biedt het RIZ een toegangspoort tot diverse bronnen die het zoeken makkelijker maakt.

Via het RIZ krijgen zorgverzekeraars al in een vroeg stadium inzicht in de integriteit van zorgaanbieders en mogelijke risico’s. De informatie die ze via het RIZ inzien, gebruiken ze bij de beslissing om een zorgaanbieder te contracteren, of om beheersmaatregelen te nemen. De bronnen die verzekeraars in het portaal kunnen raadplegen, zijn het AGB-register, het BIG-register en het Insolventieregister. Nu moet een zorgverzekeraar nog apart te rade gaan bij verschillende openbare bronnen.

Zorgverzekeraars

Het portaal is alleen bedoeld voor zorgverzekeraars. Wel hebben andere partijen aangegeven graag gebruik van het portal te willen maken, volgens ZN. Mogelijkheden daartoe worden verkend.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top