ACTUEEL

Campagne waarschuwt voor overmatig gebruik antibiotica

Antibiotica werken niet tegen griep. Het ministerie van Volksgezondheid begint donderdag met een campagne om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica. Sterker nog, bij veelvuldig gebruik kunnen antibiotica helemaal hun werking verliezen. Zo kunnen makkelijk te behandelen ziektes, zoals een blaasontsteking, zelfs levensgevaarlijk worden, luidt de boodschap.

Via radiospotjes, video's op verschillende websites en folders en posters vraagt de overheid aandacht voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven, is het advies.

Maatregelen

Naar schatting sterven er jaarlijks 25.000 mensen in Europa wegens resistentie tegen antibiotica. "Als we niks doen zal dit aantal enorm oplopen. Daarom neemt de overheid maatregelen op alle terreinen waar de gezondheid van mensen wordt bedreigd door resistente bacteriën", aldus het ministerie.

Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa gebruiken. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

albert zwartjes

23 januari 2016

Lofwaardig streven, maar voorzichtig met mensen die zich in een risicogroep bevinden.

Ben 85 jaar, heb diabetes2 plus wat andere problemen.

Moest 12 weken wachten voordat ik uiteindelijk een antibioticum kreeg voorgeschreven.
Een dubbele kuur was nodig om uiteindelijk van mijn luchtwegeninfectie af te komen en ben nog steeds bezig met "nazieken".
Misschien valt er wat meer eer te behalen bij de (pluim)veevoeder industrie!

Top