ACTUEEL

Ook dorp biedt onvoldoende vangnet voor kwetsbare oudere

Ook in dorpen, waar de mensen nauwer en vaker sociaal contact met elkaar hebben, krijgen kwetsbare ouderen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Dat staat in het SCP-rapport Kleine Gebaren, dat maandag is verschenen.

In het dorp is het wel goed wonen, zegt zo'n 90 procent van de dorpelingen die meededen aan het onderzoek. Naarmate ze ouder worden krijgen ouderen ook meer informele hulp van hun omgeving. Toch betekent dit niet dat de meest behoeftige ouderen ook voldoende hulp krijgen. Van de 85-plussers zegt 40 procent meer hulp nodig te hebben.

Dat ook de burenhulp de meest kwetsbaren onvoldoende bereikt kan volgens het SCP-rapport duiden op sociaal isolement, stelt SCP-onderzoeker Lotte Vermeij. De dorpsbewoner blijkt net zo  gesteld is op zijn privacy als de stedeling. De sociale controle in dorpen kan er zelfs toe leiden dat mensen liever niet over persoonlijke problemen praten.

Veel dorpen bieden een warme, vertrouwde omgeving aan oudere dorpsbewoners die kampen met verlies en afnemende mogelijkheden. Als vangnet voor de meest kwetsbaren is dat niet betrouwbaar genoeg, concludeert Vermeij in haar rapport.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top