ACTUEEL

Medische zorg aan asielzoekers onder druk door grote instroom

De medische zorg aan asielzoekers stond in 2015 in Nederland onder druk door de grote instroom. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) deed daarom onderzoek bij de opvanglocaties, waar de belangrijkste risico’s inmiddels onder controle zijn.

In 2015 kwamen bijna 59 duizend asielzoekers naar Nederland. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) breidde het aantal opvanglocaties uit van veertig naar ongeveer honderd. Door deze snelle uitbreiding ontstaan risico’s in de beschikbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de medische zorg aan asielzoekers. Daarom deed de IGZ onderzoek naar de medische zorg op nieuwe opvanglocaties.

"Medewerkers van organisaties die betrokken zijn bij de medische zorg en opvang van asielzoekers laten grote inzet en betrokkenheid zien", aldus de IGZ. Toch lukte het de organisaties niet om aan alle normen te voldoen in 2015. Veel asielzoekers kregen bij aankomst in Nederland bijvoorbeeld geen medische intake. Verder werden niet alle nieuwe asielzoekers op tijd onderzocht op tbc en kregen niet alle kinderen op tijd hun inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Inmiddels voldoet de medische zorg voor asielzoekers voor een groot deel aan de belangrijkste normen, al is er wel nog "verdere verbetering" nodig. De IGZ adviseert de betrokken organisaties op landelijk niveau om op gezondheidsklachten van asielzoekers beter te volgen. Verder adviseert de inspectie de organisaties om de voorlichting aan asielzoekers over de Nederlandse gezondheidszorg te verbeteren. De IGZ blijft ook dit jaar toezien op medische zorg aan asielzoekers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top