Tech

Durfinvesteerders storten zich op digitale zorg

Durfinvesteerders storten zich op digitale zorg

Digitale zorg wordt wereldwijd een steeds interessanter object voor durfkapitaal. De totale investeringen stegen van 1,1 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2015 tot 1,7 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2016. Dit blijkt uit onderzoek dat KPMG en CB Insights.

De grootste investering in deze sector was de kapitaalinjectie van 400 miljoen dollar die de Amerikaanse start-up Oscar Health kreeg. “De opkomst van de digitale zorg biedt belangrijke mogelijkheden aan durfkapitalisten”, zegt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. “Recente ontwikkelingen op het gebied van de consumententechnologie stimuleren wereldwijd op grote schaal de ontwikkeling van patiëntgerichte zorgmodellen. Patiënten worden door de technologie in toenemende mate in staat gesteld om op maat gesneden zorg te krijgen.”

De toevloed van durfkapitaal naar de zorg is opvallend gezien het feit dat in andere sectoren de investeringen in start-ups daalden. In het eerste kwartaal van 2016 kwam voor een bedrag van 25,5 miljard dollar aan risicodragend kapitaal terecht bij startende ondernemingen, een daling van 8 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 2015. Toen werd voor een bedrag van 27,7 miljard dollar in start-ups gestoken. De dalende influx wordt gevoed door angst voor recessie, terrorisme en een mogelijk vertrek van Groot-Brittanië uit de EU. 

Extra aantrekkelijk

“Gezien het feit dat veel landen werken aan de kwaliteit en reikwijdte van hun zorgsystemen is digitale zorg ook nauwelijks gevoelig voor recessies”, verklaart Horn het succes van de zorg. “De sector wordt bovendien gekenmerkt door een veelheid van verschillende bedrijven. Van grote farmaceutische bedrijven, lokale zorgverleners en verzekeringsmaatschappijen tot bedrijven die medische apparatuur maken en technologiebedrijven, zoals Apple en Google. Deze verscheidenheid maakt de digitale zorg extra aantrekkelijk voor durfkapitalisten omdat een uiteindelijke exit, de verkoop van het aandelenbelang, zich niet beperkt tot een beursgang.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top