ACTUEEL

Ouderen vallen minder vaak door 1-op-1 therapie

De persoonlijke aan-huis-therapie Zicht op Evenwicht leidt tot 30 procent minder valincidenten binnenshuis onder ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek waarop Tanja Dorresteijn promoveert aan de Universiteit Maastricht.

In de therapie zoekt de zorgprofessional – bijvoorbeeld een verpleegkundige van de thuiszorg – de oudere thuis op om 1-op-1 samen te werken aan vermindering van val-angst en verbetering van zijn functioneren. De oudere krijgt in samenspraak op maat gesneden adviezen en volgt een praktisch oefenprogramma dat aansluit op de persoonlijke mogelijkheden. Tanja Dorresteijn volgde een jaar lang de voortgang van enkele honderden patiënten. Haar studie laat zien dat de nieuwe, intensieve aanpak leidt tot minder valincidenten en bovendien niet duurder uitpakt dan reguliere zorg.

De erkenningscommissie van het RIVM Centrum Gezond Leven heeft de interventie erkend op het allerhoogste niveau en het Trimbos Instituut heeft Zicht op Evenwicht aangemerkt als geschikte therapie. Tanja Dorresteijn hoopt dat alle zorgverzekeraars spoedig de vergoeding voor de cursus in hun polissen opnemen. De kosten voor de therapie zijn circa 700 euro per deelnemer. Daar staat volgens haar tegenover dat minder valincidenten en verbeterd functioneren ook een besparing op de hoge zorgkosten gerelateerd aan valincidenten opleveren. In 2014 bedroegen die kosten in Nederland nog 810 miljoen euro.  

Vergrijzing

In 2014 stierven drieduizend 65-plussers na een val. Met de toenemende vergrijzing zal dit getal naar verwachting de komende vijftien jaar oplopen tot circa 4800. Het vaakst vallen ouderen in hun directe woonomgeving. Ouderen die vallen breken vaak een heup, arm of been en lopen niet zelden hoofdletsel of zelfs een hersenschudding op. Dorresteijn: "Alleen al die bezorgdheid om te vallen zorgt voor problemen. Ouderen komen de deur niet meer uit en als ze toch gaan, zijn ze soms zo onzeker dat ze uitgerekend daardoor eerder vallen."

Volgens de onderzoeker leidt val-angst tot een gebrek aan beweging en soms zelfs tot een isolement. "Een van de belangrijkste effecten van de nieuwe aanpak is dat we juist dit doorbreken. We zien dat ouderen na een jaar een stuk minder bezorgd zijn om te vallen, waardoor ze wat gemakkelijker gaan bewegen en meer (sociale) activiteiten gaan ontplooien. Dit past heel goed in het huidige overheidsbeleid om meer ouderen langer zelfstandig te laten wonen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top