ACTUEEL

Zorgverzekeraars steunen integrale bekostiging geboortezorg

Integrale geboortezorg is hard nodig om de kwaliteit van de geboortezorg te verbeteren, in het belang van moeder en kind. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

In de integrale geboortezorg werken verloskundige en gynaecoloog samen. "Deze samenwerking is hard nodig om de beste zorg voor moeder en kind te organiseren", aldus ZN. "Zorgverzekeraars steunen daarom de invoering van de integrale bekostiging in de geboortezorg."

Integrale geboortezorg maakt één juridische entiteit verantwoordelijk én aanspreekbaar voor kwalitatief goede zorg voor moeder en kind. Niet één zorgverlener is verantwoordelijk, maar alle zorgprofessionals in het samenwerkingsverband zijn gezamenlijk verantwoordelijk én aanspreekbaar. Zorgverzekeraars constateren daarnaast dat integrale geboortezorg ook tot meer doelmatige zorg leidt. Eventuele complicaties worden eerder opgespoord omdat zorgverleners beter samenwerken en anticiperen op eventuele complicaties.

Keuzevrijheid

Met de invoering van de integrale geboortezorg wordt eveneens de keuzevrijheid voor de zwangere vergroot. Bovenop de bestaande keuze uit eerstelijns verloskundige zorg, gynaecologie en kraamzorg, kan de zwangere vrouw ook kiezen tussen de verschillende gecontracteerde samenwerkingsverbanden. Bovendien kan zij ook in het samenwerkingsverband kiezen tussen de verschillende zorgverleners.

In de brief aan de Tweede Kamer vragen de zorgverzekeraars ook aandacht voor de randvoorwaarden voor de invoering van de integrale bekostiging in de geboortezorg. Zorgverzekeraars pleiten voor een einddatum waarop de invoering van de integrale bekostiging een feit moet zijn. Een einddatum biedt duidelijkheid aan alle partijen in de geboortezorg en vormt een belangrijke stimulans om stappen te zetten met de invoering van de integrale geboortezorg. Minister Schippers heeft laten weten dat integrale geboortezorg niet verplicht is; regio's die niet willen, hoeven er geen gebruik van te maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top