ACTUEEL

VUmc start centrum voor wilsbekwaamheidsvragen

Het VU medisch centrum (VUmc) heeft op 1 september 2016 het Centrum voor wilsbekwaamheidsvragen geopend. Het centrum gaat hulp bieden bij vragen over goede zorgverlening, advies bij juridische en medische vraagstukken of vragen rond het levenseinde.

Aan het nieuwe Centrum voor wilsbekwaamheidsvragen zijn hulpverleners verbonden op het gebied van klinische en neuropsychologie, ouderengeneeskunde en ethiek. Het Centrum maakt deel uit van de afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde VUmc.

Henk Geertsema is een van de oprichters van het centrum. "De vraag naar iemands wilsbekwaamheid is soms heel duidelijk en eenvoudig te beantwoorden, maar ook soms ingewikkeld”, zegt hij. "Ingewikkeld als de cliënt zich niet duidelijk kan uiten, moeite heeft om de situatie te overzien of informatie te onthouden of erg geëmotioneerd is.  Soms spelen er ook uiteenlopende belangen en verschil van mening bij de familie een rol. In dit soort situaties kunnen wij meedenken."

Saskia Teunisse is als klinisch (neuro)psycholoog, is aan het Centrum verbonden. Zij kan vanuit psychologisch perspectief helpen bij het nemen van beslissingen. "Autonome en wilsbekwame besluitvorming staat centraal, zolang het kan", zegt Teunisse.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top