ACTUEEL

Kamer wil nieuw onderzoek Alliade na ontslag klokkenluider

Een Kamermeerderheid van VVD, D66, CDA, SP en PVV willen dat staatssecretaris Van Rijn het onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij Zorggroep Alliade heropent. Aanleiding is het ontslag van een klokkenluider, waar RTL Nieuws over bericht.

 

De klokkenluider is een ouderenverzorgster die dertig jaar voor Alliade werkte. Zij werd vorig jaar wegens geldgebrek, met nog 200 andere verzorgenden, boventallig verklaard, maar kwam in aanmerking voor een andere functie binnen Alliade, aldus RTL. Nadat ze aankaartte hoe twee Alliade-directeuren eigen bedrijven inhuurden, startte Alliade alsnog een ontslagprocedure bij de rechter.

Ook kreeg ze kort na haar klokkenluidersmelding een intimiderende brief van het bedrijf van de beide directeuren, de Freya groep. Opmerkelijk, aangezien ze de mogelijke belangenverstrengeling had gemeld in een vertrouwelijk gesprek met de concern-controller van Alliade.  

'Trap na'

In een reactie tegenover RTL laat Alliade weten dat het bedrijf de kritische verzorgende nooit als klokkenluider heeft gezien. Haar klokkenluidersmelding moet wat Alliade betreft worden gezien als een gesprek in het kader van haar boventalligheid. De Tweede Kamer neemt geen genoegen met deze uitleg en wil dat staatssecretaris Van Rijn de kwestie opnieuw onder de loep neemt. "Als iemand zich zorgen maakt over de besteding van zorg-geld, dan moet dat serieus worden genomen”, vindt Marith Volp (PvdA). “En moeten we zorgen dat zij bescherming krijgt en niet een trap na."

Mona Keijzer (CDA) ziet in het verhaal van de klokkenluider aanleiding om nog eens precies uit te zoeken in welke mate de betrokken directeuren rijker zijn geworden. Staatssecretaris Van Rijn laat weten dat de inspectie en de zorgautoriteit in contact te staan met de klokkenluider en onderzoek doen naar de gemelde misstanden.

Schijn van belangenverstrengeling

Begin augustus constateerden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat Zorggroep Alliade de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door contracten te sluiten met de Freya Groep. Alliade kreeg de opdracht om maatregelen te nemen om deze schijn weg te nemen en in de toekomst te voorkomen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

18 september 2016

als een organisatie (of bedrijf) voor werkzaamheden een bedrijf inhuurt dat eigendom is van een zijn medewerkers is dat onmiskenbaar verstrengeling van belangen. op zichzelf echter is daar niets mis mee, als het in alle openheid is gebeurd en op basis van gangbare financiële en organisatorische afspraken. maar het is duidelijk, dat medewerkers, en zeker bestuurders, hiermee voorzichtig moeten zijn en zich eigenlijk niet kunnen permitteren dat de betrokken overeenkomst tot discussie leidt. deze zaak maakt dat nog weer eens volstrekt helder.
maar ik kan niet beoordelen, of deze belangenverstrengeling de opdrachtgever, of haar cliëntele, nadeel heeft berokkend. of dat die wellicht zelfs voordelig geweest is.

Top