ACTUEEL

Slecht huis leidt tot meer doktersbezoek

Mensen die in een huis wonen met achterstallig onderhoud, zitten vaker bij de dokter dan mensen die beter wonen. Het aantal doktersbezoeken ligt bij de eerste groep 10 tot 15 procent hoger.

Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met bijvoorbeeld vocht en schimmel tot een aantal doktersbezoeken dat 25 procent hoger ligt dan gemiddeld. Zij zitten vaker thuis en ouderen zijn ook wat kwetsbaarder. Dat zegt hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht. Met zijn collega's deed hij onderzoek op basis van Duitse gegevens, die volgens hem toepasbaar moeten zijn met de Nederlandse situatie.

10 Procent van de huizen zou althans in Duitsland onvoldoende zijn onderhouden. Achterstallig onderhoud, slechte isolatie en dito ventilatie veroorzaken hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en problemen met de luchtwegen. Eichholtz kan nog geen schatting maken van de kosten die slecht wonen met zich meebrengt.

Het effect van het binnenklimaat op de mens is één van de thema’s tijdens een conferentie vrijdag in Maastricht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

20 oktober 2016

Een slecht huis heeft inderdaad een ongezondere leefatmosfeer. Maar de factor dat deze mensen veelal ook buitenshuis door sociale omstandigheden een mindere kwaliteit van leven hebben zal ook meespelen. Maar ik verbaas me inderdaad in Nederland ook over de slechte kwaliteit van de oudere sociale huurwoningen. Ze worden bewoond door studenten en allochtonen.

Top