Finance

Menzis kondigt forse premiestijging aan

De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basisverzekering stijgen in 2017 fors. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent. Menzis kwam donderdag met de nieuwe tarieven naar buiten.

"De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere - maar ook steeds duurdere - geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket", aldus de verzekeraar.

Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Ook OHRA kondigde donderdag een forse maandelijkse premiestijging aan, met 8 procent (7,60 euro) tot 104,55 euro. Bij zorgverzekeraars als DSW (dat traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten komt) en CZ is de premiestijging voor volgend jaar circa 8 procent.

Raming

De premiestijgingen zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers (Volksgezondheid) van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op slechts 3,50 euro zou uitkomen. Maar zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die raming.

Volgens de Consumentenbond hebben zorgverzekeraars voldoende 'overtollige' reserves om de premiestijgingen te beperken. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland brengt daartegenin dat verzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Ook zouden de reserves volgens verzekeraars gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

21 november 2016

Ook Menzis is gaan geloven door het bepaald niet door wetenschap onderbouwde "doemscenario" dat vergrijzen en toch steeds meer levenskwaliteit willen de oorzaak van de almaar doorstijgende zorgvraag zijn.
Het volledig ontbreken van preventie en krachtige hygienemaatregelen, die onze jeugd moeten weghouden bij houdingsverval, lichamelijk onderpresteren door de zeer diep doorwerkende effecten op gezonde ontwikkeling van de lichamelijke en mentale weerbaarheid zorgt voor een driedubbele vergrijzing : de jeugd komt al tijdens de groei in het legioen chronisch zieken terecht en zal daar nooit meer uitkomen. De sedentaire leefstijl begint zijn tol te eisen.
De zorgverzekeraars blijven zich opstellen als schadeverzekeraars, die alleen maar mee roepen, dat de kosten omlaag moeten door de zorgverleners te knevelen of zoals bij de paramedici zelfs hun preventieve kracht te frustreren. Menzis bestuursvoorzitter Menselaar liet in Buitenhof goed merken, dat er naast beheren van geldstromen , geen ziel is overgebleven in zijn bedrijf van de tijd, dat ze nog een coöperatie en een echt ziekenfonds waren.
Een paar liberaal ( Amerikaans?) denkende ministers op een rij en het volk is van iedere door wetenschap onderbouwde preventie afgehouden en moet dit gebrek aan brede overheidsbemoeienis betalen. Juist bij de jeugd had dit nooit mogen gebeuren. Die hebben helemaal geen boodschap aan Hogervorst's : "Gezondheid is een keus". Geen polis kan de jeugd meer helpen.

Top