Finance

Schippers compenseert hogere zorgpremie niet

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid ziet geen ruimte om de forse verhoging van de zorgpremie voor komend jaar te compenseren. Ze vindt het "heel jammer'' dat de premieverhoging een stuk hoger uitvalt dan gedacht, maar wijst erop dat dat in voorgaande jaren juist andersom was.

Schippers herinnerde er vrijdag aan dat niet zij, maar de zorgverzekeraars zelf de premie bepalen. De meeste van hen schroeven de premie met zo'n 10 procent op. Volgens de minister hadden de zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten, maar hebben ze dat niet allemaal gedaan. Schippers bestrijdt dat lagere premies de kosten niet zouden dekken. Ze wijst erop dat de reserves van de verzekeraars vorig jaar juist groeiden, hoewel ze toen ook miljarden uittrokken om de premie te drukken.

Mensen met een laag inkomen hoeven zich geen zorgen te maken over een hogere zorgpremie, suste Schippers. Zij gaan er niets van merken, omdat de zorgtoeslag die zij ontvangen met de premie meestijgt. Midden- en hogere inkomens moeten hopen dat een andere belasting, vergoeding of uitkering juist meevalt. Schippers heeft daar goede hoop op, omdat "ramingen nu eenmaal heel betrekkelijk zijn''.

Vier van de vijf grote zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Alleen op VGZ is het nog wachten.. De premie stijgt steevast ongeveer een tientje per maand, terwijl Schippers uitging van 3,50 euro. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

H hor

21 november 2016

Nee, zegt Schippers het was maar een ramining. En wimpelt het af. Gevolg burger de dupe.
Het Nederlandse zorgstels is zo egocentrisch en financieel slecht voor de burger. Zorgkosten beheers je daar waar zorgkosten worden gemaakt. Neem de tweede lijn: medisch specialisten (niet in umc's) moeten vrijgevestigd zijn. Dit is financieel zeer interessant voor hen. Ze betalen minder belasting dan gewone werknemers. Eind 2014 zijn er in alle ziekenhuizen Medisch Specialistisch Bedrijven (MSB) opgericht om het integrale tarief voor MS mogelijk te maken. Deze MSB moeten echter ook vermogen opbouwen. Dus geld voor zorg wordt "opgepot" zodat medisch specialisten hun belastingvoordeeltjes houden. Daarnaast medisch specialisten verdienen kapitalen! Bedragen per medisch specialist per jaar van 230k tot 315k zijn niet uitzonderlijk. Geldt dat de verzekerden moeten betalen. Om de zorgkosten te beheersen moet begonnen worden om de excessieve inkomsten van medisch specialisten af te bouwen. Echter, daar durft niemand over te spreken! En een minister en tweede kamer die dit negeren!

Top