ACTUEEL

Ziekenhuisapotheker op afdeling voorkomt complicaties

Een grotere rol voor de ziekenhuisapothekers op chirurgische afdelingen kan complicaties door geneesmiddelengebruik tegengaan. De apotheker biedt dan een combinatie van scholing aan voorschrijvers, medicatiebeoordelingen en consulten op de afdeling.

Dat blijkt uit onderzoek op de afdelingen chirurgie, orthopedie en urologie van het Meander Medisch Centrum Amersfoort en het Isala ziekenhuis in Zwolle, waarover het Pharmaceutisch Weekblad (PW) bericht. Er werd gekozen voor deze afdelingen, omdat daar veel medicatie wordt gebruikt, maar  de kennis van complexe farmacotherapie onder de artsen beperkt is.

Visite

Artsen/voorschrijvers kregen scholing over pijnmedicatie, antitrombotica, vloeistoffen en elektrolyten, nierfunctiestoornissen, contrastvloeistoffen en preoperatieve antibiotische profylaxe. Daarnaast voerden de twaalf deelnemende ziekenhuisapothekers wekelijks medicatiebeoordelingen uit voor hoogrisico-patiënten en bespraken deze tijdens een visite met de voorschrijver.

Het leidde tot significant minder geneesmiddelgerelateerde  complicaties, zoals als overlijden, invaliditeit, verlengde opname of heropname binnen dertig dagen, vergeleken met reguliere zorg.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

29 november 2016

Misschien dat de apotheker ook de totale intake van het totaal aan middelen t..o.v. elkaar in de gaten houdt. Ik schrik altijd met welk gemak artsen medicijn op medicijn op weer een extra medicijn voorschrijven. Ik vind ieder medicament een drastische ingreep in je fysiologische systeem en een noodmaatregel. Artsen lachen om mijn uitleg, halen hun schouders op en schrijven vervolgens weer een nieuw recept uit.

Amiz

5 december 2016

Publicatie met deze inhoud verschijnen om de haverklap. En elke keer vraag ik mij af, wat is het effect? Hoeveel ziekenhuizen nemen dit voorbeeld over? Ik krijg onbewust de neiging om de meer en minder kreet hier ten tonele te voeren. "Willen we meer of minder fouten?" "Minder, dan gaan we dat regelen". Ik geloof f\dat de tijd van bewijsvoering voorbij. Het is tijd voor acties. Binnen 1 jaar zijn alle ziekenhuisapothekers verplicht om het aantal complicaties op afdelingen te verminderen. Zij, die vinden dat het nog een keer aangetoond moet worden, hebben het niet begrepen. Het zou een onderdeel van de BIG registratie moeten worden, ipv het halen van punten en het maken van werkuren achter het bureau.

Top