ACTUEEL

NVVE kent Paul van Eerde-Award toe aan minister Schippers

Minister Schippers krijgt tijdens de Week van de Euthanasie op 16 februari de Paul van Eerde-Award. Met de prijs dankt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) de minister vanwege haar inzet om duidelijkheid te scheppen over de status van de schriftelijke wilsverklaring.

Schippers publiceerde in 2015 de 'handreiking schriftelijk euthanasieverzoek' voor artsen en patiënten. Zij heeft hiermee geprobeerd aan artsen en patiënten duidelijkheid te geven over wat de wettelijke waarde is van het schriftelijke euthanasieverzoek. Dit kan het mondelinge verzoek vervangen, volgens de NVVE, al wordt de arts wel voor een dilemma gesteld omdat de patiënt zijn verzoek niet meer kan bevestigen. Dit speelt een rol bij mensen met dementie die een euthanasiewens hebben.

Euthanasie bij dementie

Volgens de NVVE willen veel mensen hun arts om euthanasie verzoeken als zij ernstig gaan lijden aan dementie. In 2016 zijn bij de NVVE 228 hulpvragen binnengekomen van leden die vragen hebben over hun levenseinde nu een diagnose van dementie is gesteld. Op de NVVE-spreekuren is de meest gestelde vraag van leden wat zij moeten doen als zij de diagnose dementie krijgen en het einde van de ziekte niet mee willen maken. Euthanasie bij dementie is mogelijk volgens de euthanasiewet, ook bij dementie in een laat stadium.

In de vijftien jaar dat de euthanasiewet geldt, is in totaal vijf keer euthanasie toegepast bij iemand die zijn verzoek niet meer kon herhalen. In 2016 is dit drie keer gebeurd. Eén van deze uitvoeringen is als onzorgvuldig beoordeeld door de toetsingscommissie die toeziet op het correct toepassen van de wet.

Paul van Eerde

Sinds 2010 reikt de NVVE de Paul van Eerde-Award uit aan personen die veel hebben betekend voor het onderwerp levenseinde en dementie. Paul van Eerde stierf in 2006 door zelf verzamelde dodelijke medicijnen in te nemen. Hij wilde het verloop van Alzheimer die bij hem was geconstateerd niet afwachten en zijn arts wilde geen euthanasie geven. Eerdere winnaars van de prijs zijn oud-minister Els Borst en het Netwerk casemanagers dementie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top