ACTUEEL

RIVM signaleert uitbraak hepatitis A onder homomannen

Sinds eind 2016 komen er vaker meldingen binnen van hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dit meldt het RIVM.

Bij de gemiddeld honderd meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen vijf jaar geen mannen die seks hebben met mannen. Sinds eind 2016 zijn er in totaal al zeventien meldingen onder mannen met homoseksuele contacten. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder deze groep.

De laatste uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Nederland was in de periode 2008 – 2011. Toen zijn zeventig mensen besmet geraakt met hepatitis A. Het virus wordt overgedragen via contact met ontlasting (bijvoorbeeld via besmet voedsel of besmet water) of via anale seks. Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Er bestaat geen medicijn tegen, maar wel een vaccin.

Vaccinatie

Het RIVM adviseert mannen die seks hebben met mannen om zich te beschermen tegen hepatitis A met een vaccinatie. Het RIVM vraagt daarom aan medewerkers in de zorg om het belang van vaccinatie tegen hepatitis A extra onder de aandacht te brengen. Dit geldt voor homomannen die nooit hepatitis A hebben gehad en nog niet gevaccineerd zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top