ACTUEEL

Elkerliek neemt maatregelen tegen verspreiding VRE-bacterie

In het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is de VRE-bacterie aangetroffen bij drie patiënten. Het ziekenhuis neemt maatregelen om verspreiding te voorkomen.

De VRE-positieve patiënten die nog in het ziekenhuis zijn, liggen alleen op een kamer. Voor de verpleging van deze patiënten gelden voor medewerkers speciale maatregelen zoals handschoenen en schorten dragen. Zodra een kamer vrijkomt na ontslag van een patiënt met VRE wordt deze pas na grondige reiniging weer vrijgegeven voor normaal gebruik.

De VRE-bacterie werd in eerste instantie aangetroffen bij een patiënt op een verpleegafdeling van het ziekenhuis. Direct daarna is een contactonderzoek in het ziekenhuis gestart. Inmiddels loopt ook een uitgebreider contactonderzoek bij al ontslagen patiënten die recent op de verpleegafdeling in kwestie hebben gelegen. In totaal benadert het Elkerliek 180 mensen waarbij de mogelijkheid wordt geboden om deel te nemen aan het onderzoek naar eventueel VRE-dragerschap.

Normale darmbacteriën

De VRE (Vancomycine-Resistente Enterokok) is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Enterokokken behoren tot de normale darmbacteriën. Bij ernstig zieke en/of verzwakte patiënten kan de VRE wel infecties veroorzaken die vervolgens moeilijk behandelbaar zijn, de VRE-bacterie is namelijk ongevoelig voor gangbare antibiotica.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top