Tech

Diakonessenhuis implanteert bij patiënt hartmonitor met app

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft bij de eerste patiënt in Nederland een hartmonitor geïmplanteerd die verbonden is met een smartphone-app. Zo hoeft de patiënt geen aparte afstandsbediening bij zich te dragen.

Dit meldt het Diakonessenhuis.

Het ziekenhuis heeft de operatie vandaag (op 7 april) verricht, tijdens de Nationale Hartweek. De patiënte is een 53-jarige vrouw uit de provincie Utrecht. Met de hartmonitor wordt onderzocht of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door een hartritmestoornis.

Het voordeel van de app is dat de patiënt deze direct kan activeren zodra hij of zij hartklachten krijgt en dat de app de gegevens direct doorstuurt. Als de patiënt de klacht als ernstig ervaart, kan hij of zij het ziekenhuis bellen, zodat men meteen kan meekijken of de klacht is veroorzaakt door een hartritmestoornis. Met de huidige implantaten worden de gegevens pas doorgestuurd als de patiënt weer in de buurt is van zijn/haar 'zender' die meestal thuis op het nachtkastje staat.

Bluetooth-verbinding

Een ander voordeel is volgens het Diakonessenhuis de bluetooth-verbinding tussen de app en de geïmplanteerde monitor. Nu moeten mensen de afstandsbediening tegen het implantaat aan houden voor een verbinding. De app kan tot een afstand van 1,5 meter verbinding maken, en dat voelt "prettiger voor de patiënt".

Het apparaatje zit tijdelijk in het lichaam, net onder de huid. De implantatie is volgens het ziekenhuis een eenvoudige ingreep met weinig risico's. De hartmonitor is een halve centimeter breed en heeft de lengte en dikte van een lucifer. De monitor wordt met een inbrenghuls geplaatst, vlak onder de huid, tussen het borstbeen en de schouder. Het implanteren duurt hooguit een half uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving.

De app draait onder IOS en Android. Voor patiënten die geen smartphone bezitten, stelt het ziekenhuis er eentje beschikbaar. Deze smartphone kan alleen gebruikt worden voor het activeren van de app en het verzenden van de gegevens, maar heeft geen andere functies.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top