ACTUEEL

Adviezen aangepast vanwege tekort aan hepatitis A-vaccin

Door een toenemende vraag naar hepatitis A-vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A-vaccin. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) heeft daarom de richtlijnen voor het krijgen van het vaccin aangepast.

Het LCR wil dat de zo de nog beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk laten inzetten voor die reizigers die de hoogste risico's lopen.

De richtlijnen worden op drie punten aangepast. Zo wordt voor reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika geen vaccin meer geadviseerd. Uit recente onderzoeken is gebleken dat het risico op hepatitis A in die landen sterk gedaald is.

Verder zal het LCR tijdelijk geen tweede vaccin adviseren als het eerste vaccin korter dan 3 jaar geleden is gegeven. Vaccinaties tegen hepatitis A bestaan uit een serie van twee of drie vaccins. Het eerste vaccin beschermt minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar.

Tot slot wordt ook van het  gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin geadviseerd om de tweede vaccinatie uit te stellen tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A.

De verwachting is, dat het hepatitis A-vaccin in het vierde kwartaal van 2017 weer op voorraad zal zijn in Nederland, zo is te lezen op de website van GGD Amsterdam.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top