Finance

Belgische medicijnentoerist shopt uit protest in Nederland

Zo’n vierhonderd Belgen maken op 6 mei een medicijn-inkooptrip naar Nederland. Met de georganiseerde busreis protesteert de aan de socialistische PVDA gelieerde organisatie Geneeskunde voor het Volk tegen het farmaceutische inkoopbeleid van de federale regering.

Tussen België en Nederland bestaan voor dezelfde medicijnen grote prijsverschillen. De maagzuurremmer Omeprazol gaat in België bijvoorbeeld voor 53 euro voor een verpakking van 98 caps over de toonbank van de apotheker en in Nederland voor 9 euro, zo becijfert Geneeskunde voor het Volk. De patiënt moet in België 14 euro uit eigen zak betalen en die in Nederland niets. In België kost dezelfde maagzuurremmer 39 euro voor de ziektekostenverzekering en in Nederland 9 euro.

Kiwimodel

Volgens Geneeskunde voor het Volk zijn deze prijsverschillen te wijten aan het aankoopmodel. De organisatie wil dat er ook in België ruimte komt voor openbare aanbestedingen naar Nederlands model. Volgens de actievoerders kan dit zogeheten kiwimodel wanneer toegepast op elf geneesmiddelen zonder patent uit de top 25 van dure geneesmiddelen ruim 200 miljoen euro besparen.

In de Belgische pers laat een regeringswoordvoerder weten dat het kiwimodel niet strookt met de Belgische wetgeving. Om die reden start het Geneeskunde voor het Volk start nu met medicijn-toeristische uitstapjes naar Nederland. De organisatie zet dit weekend acht bussen in waarmee 400 patiënten naar Nederland reizen om met eigen ogen vast te stellen hoe het kiwimodel werkt en geneesmiddelen te kopen.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top