ACTUEEL

Trimbos ontwikkelt e-learning mantelzorgers dementerenden

Het Trimbos-instituut heeft een e-learning-programma ontwikkeld om mantelzorgers te trainen in het omgaan met het veranderende gedrag van hun naaste met dementie. Het programma krijgt een plek op Dementie.nl, een online platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland.

De e-learning bestaat uit video’s met opdrachten over verschillende soorten veranderend gedrag: achterdochtig gedrag, onrust in de nacht, agressie, lusteloosheid, afhankelijk en verbloemend gedrag. Doel is om mantelzorgers meer inzicht te geven in waarom het gedrag verandert en ze te leren omgaan met dit gedrag.

Overbelast

In Nederland woont ruim zeventig procent van de mensen met dementie thuis en wordt verzorgd door mantelzorgers, schrijft Trimbos. Meer dan de helft van de mantelzorgers geeft aan overbelast te zijn. Het veranderende gedrag van de dementerende is volgens het kennisinstituut een veel voorkomende oorzaak van deze overbelasting.

VUmc, Trimbos-instituut, NIVEL, Alzheimer Nederland en Geriant doet momenteel onderzoek naar de effectiviteit van het e-learning-programma. Daaraan doen 72 mantelzorgers mee.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top