Finance

UMC Utrecht zet tarieven behandelingen online

UMC Utrecht heeft per gecontracteerde zorgverzekeraar de tarieven van behandelingen en diagnostiek online gezet. Het gaat om de tarieven die binnen het maximale eigen risico van 885 euro vallen, maakte het ziekenhuis vrijdag bekend.

Patiënten kunnen op de website van het ziekenhuis zien wat een behandeling kost en zo de hoogte van de eigen bijdrage aan de behandeling bepalen. Ook kunnen ze tariefverschillen tussen verzekeraars inzien. Behandelingen boven de 885 euro zijn niet openbaar gemaakt, omdat die onder dekking van de zorgverzekering vallen.

"Wij zijn groot voorstander van zoveel mogelijk transparantie in de gezondheidszorg, zowel op het gebied van kwaliteit als op de tarieven van de zorg", zegt Mirjam van Velthuizen, lid van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. "We hebben onze cliëntenraad en patiëntenpanel actief betrokken bij de ontwikkeling hiervan. Natuurlijk vinden zij transparantie ook belangrijk."

Tergooi

Ook het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum heeft per verzekeraar de tarieven van behandelingen die onder het maximaal eigen risico vallen openbaar gemaakt, zo liet het ziekenhuis vorige week weten. Hiermee komt het Tergooi naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van veel verzekerden en consumentenorganisaties.

Ziekenhuizen onderhandelen met de verschillende verzekeraars over de behandeltarieven. Hierdoor ontstaan verschillen tussen zorgverzekeraars in de prijs die voor een behandeling in rekening wordt gebracht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top