Tech

UMCG opereert kind met hartafwijking via 'sleutelgat'

UMCG opereert kind met hartafwijking via 'sleutelgat'

Chirurgen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben voor het eerst een kind met een aangeboren hartafwijking succesvol geopereerd via een kleine opening, het 'sleutelgat', in de borstkas. De heartport-operatiemethode is minder ingrijpend dan een openhartoperatie, omdat de borstkas niet geheel geopend hoeft te worden.

Dat meldt het UMCG dinsdag.

Jaarlijks worden ongeveer 1.400 baby’s geboren met een hartafwijking. Een veelvoorkomende hartafwijking is een gaatje in het tussenschot van de hartkamers of hartboezems. Tot voor kort moesten kinderen met zo’n afwijking een openhartoperatie ondergaan. Daarbij zagen artsen het borstbeen door.

Bij de heartport-methode sluiten artsen het gaatje via een kleine opening in de borstkas, tussen de ribben door. Hierbij blijven het borstbeen en de ribben intact. Voor de patiënt betekent dit een sneller herstel en een kleiner litteken. Ook is er minder kans op bloedverlies.

Volwassen patiënten worden al sinds 2012 op deze manier geopereerd. In Nederland werd de operatiemethode nog niet eerder op een kind uitgevoerd. Kinderen met een lichaamsgewicht vanaf twintig kilo komen in aanmerking voor de heartport-methode.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top