ACTUEEL

Ziekenhuizen Zuid- en West-Nederland starten samen prostaatkankerkliniek

Twaalf ziekenhuizen in Zuid- en West-Nederland openen samen een kliniek voor prostaatoperaties. Het concentreren van operaties moet de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker verbeteren.

De kliniek wordt gevestigd binnen de muren van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, maar zal een eigen identiteit krijgen, zo laten de samenwerkende ziekenhuizen weten. De ziekenhuizen willen op  1 september 2017 van start gaan.

De concentratie betreft alleen de operatieve ingreep. De diagnostiek en de overige behandelingen van prostaatkanker blijven plaatsvinden in de deelnemende ziekenhuizen.

Uitkomsten

Uit onderzoek is gebleken dat concentratie van de operatie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook dat de kans op incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep aanzienlijk kleiner is.

De ziekenhuizen zullen ook gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker gaan uitvoeren. Uitkomsten van behandelingen, effecten op kwaliteit van leven, behandelprocessen en patiëntervaringen zullen zowel intern als extern worden vergeleken. Patiëntenverenigingen en andere belangrijke stakeholders worden betrokken bij het initiatief.

Zorgverzekeraars

De concentratie van operaties kan rekenen op steun van de zorgverzekeraars. Volgens Zilveren Kruis is concentratie hard nodig om de kwaliteit van de prostaatkankerzorg in Nederland op te krikken. Eerder brak ook CZ-topman een lans voor concentratie van de prostaatkankerzorg.

Zilveren Kruis heeft zelf plannen in ontwikkeling om samen met andere zorgverzekeraars de prostaatkankerzorg in te kopen, met als doel om die zorg in twee of drie centra te concentreren. Omdat de Autoriteit Consument en Markt geen uitspraak over de plannen wil doen, zitten deze voorlopig in de ijskast.

In Nederland voert ongeveer de helft van de ziekenhuizen nog prostaatoperaties uit. De behandelvolumes lopen sterk uiteen: waar sommige ziekenhuizen rond de minimale behandelnorm van 20 operaties per jaar schommelen, doen andere ziekenhuizen er een paar honderd per jaar.

Deelnemers

De ziekenhuizen die samen gaan werken in de nieuwe prostaatkankerkliniek zijn Amphia Ziekenhuis (Breda), Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht), Bravis Ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom), Erasmus MC (Rotterdam), Franciscus Gasthuis & Vlietland (Rotterdam), Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag), Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), LUMC (Leiden), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), OLVG (Amsterdam), Spijkenisse Medisch Centrum, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top