ACTUEEL

CZ wil prostaatkankerzorg concentreren in drie centra

CZ wil prostaatkankerzorg concentreren in drie centra

De kwaliteit van de behandeling van prostaatkanker kan aanzienlijk worden verhoogd wanneer de behandeling wordt geconcentreerd in twee tot drie centra. Dat stelt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ op de website van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

“In Hamburg is daarvan al een best practice beschikbaar”, aldus Van der Meeren op de ZN-site. “Jaarlijks komen daar bij de Martini-Klinik 2200 gevallen binnen, waarbij elke specialist minstens 250 patiënten behandelt. Ik wil het debat over deze werkwijze dit jaar graag oplijnen.”

De huidige volumenorm die de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) in 2012 opstelde blijft ver achter bij de Hamburgse praktijk. De NVU hanteert 20 prostaatverwijderingen per jaar als minimumnorm. Blijkens onderzoek van MediQuest haalde in 2012 ruim 20 procent van de ziekenhuizen die prostaatkanker behandelen en prostaatverwijderingen uitvoeren de norm niet. Mannen met prostaatkanker hebben 37,5 procent meer kans op complicaties in ziekenhuizen die minder dan twintig prostaatverwijderingen per jaar uitvoeren, zo becijferde MediQuest in 2013.

Het gemiddelde aantal complicaties na de operatie ligt in ziekenhuizen die minder dan twintig prostaatoperaties uitvoeren op 8 procent. Ziekenhuizen die twintig of meer prostaatverwijderingen per jaar verrichten, hebben gemiddeld 5 procent complicaties.

Uitkomstindicatoren

Hoe de situatie nu is, is niet duidelijk. Wel proberen verschillende ziekenhuizen de prostaatkankerzorg actief te verbeteren. Zo hebben de Santeon ziekenhuizen in 2015 het gebruik van uitkomstindicatoren voor prostaatkanker uitgebreid. In totaal registreren zeven ziekenhuizen de uitkomsten van de behandeling van prostaatkanker teneinde de kwaliteit te verbeteren.

Het is niet voor het eerst dat CZ-topman Van der Meeren de relatie tussen volume en kwaliteit onder de aandacht brengt. Zo introduceerde CZ volumenormen voor de inkoop van onder meer borstkankerzorg, blaaskankerzorg en de behandeling van schisis.

Idioot

Nu vraagt CZ bij monde van Van der Meeren aandacht voor de behandeling van prostaatkanker. “In Hamburg is een ziekenhuis dat focust op de ingreep bij prostaatkanker waardoor bijwerkingen als incontinentie en impotentie dramatisch zijn gedaald. Ze werken met een fantastisch kwaliteitssysteem. Daarom vind ik het idioot dat we in Nederland kijken wat hier gebruikelijk is. In het Hamburgse ziekenhuis draait het om organisatie, focus op wat je doet en een goed kwaliteitssysteem. In ons land is de behandeling heel verspreid en dat vind ik onaanvaardbaar. We moeten het in Nederland net zo gaan organiseren als in Hamburg. Dadelijk zijn er in ons land twee, drie centra wat mij betreft.”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Veronica van Nederveen

2 mei 2016

De vlag uit voor dit bericht!
De zorg is het aan de patiënt verplicht de organisatie zo te verbeteren dat NL de internationale toets uitmuntend doorstaat.
Zo moeilijk kan dat niet zijn, wel lastig.
Vandaag nog aan de slag graag.
Veronica van Nederveen
www.patientenstem.nu

peter langen

6 mei 2016

idioot?
Wat Mhr Van der Meeren niet verteld:
De Martini-Kliniek is een Duitse Privé Kliniek, waar ze particulier verzekerden behandelen en een tot 3x hogere bedrag van de zorgverzekeraar inkasseren.
Wat Mhr Van Der Meeren niet verteld is, dat in Duitsland de benodigde zorg wel betaald wordt, terwijl CZ recent de vergoedingen voor ziekenhuizen heft ingekort, zo dat deze geen ruimte hebben voor kwaliteitsverbetering, maar de handen aan bed moeten inkorten en de laatste weken van het kalenderjaar zorg "om niet" leveren.
Wat Mhr Van der Meeren ook niet verteld is, dat hoewel de studies van de WHO en anderen laten zien, dat NL al een van de met afstand effectievste en goedkoopste medische zorgsysteem van alle industrielanden heeft, de solidariteit met de zieke patient daald. Terwijl in Duitsland zelfs de lage eigen bijdrage van 40 Euro per jaar ( 10 Euro/3 md) recent afgeschaft is, verhoogd NL de eigen bijdrage naar bijna 400,- . En dit naast alle bijbetalingen ! Een zeer gevaarlijke ontwikkeling, omdat de zieke patient te laat gaat, te laat geholpen wordt en vervolgens de kosten flink verhogen. Een gevaarlijke ontwikkeling. Ziek worden en dubbel gestraft. Waar is de solidariteit gebleven binnen onze matschappij. Wat willen wij ? Kwaliteit en geode zorg of het goedkoopste met alle consequenties ? Breng je stem uit in verkiezingen en bij de zorgverzekeraars !
Of met de woorden van voorafgaand commentaar: zo moeilijk kan dat niet zijn, wel lastig.

Dr. Detlef Loppow

13 mei 2016

Dear Mr. Langen, the Prostate Cancer Center in Hamburg consisting of the Martini-Klinik and the Urology Department of the University Medical Center Hamburg-Eppendorf (UKE) treats aproximately 50% publicly insured and 50 % privatly insured patients. The DRG for both groups is the same. The quality of life too.

Top