ACTUEEL

Complicaties prostaatkanker dalen bij hoog volume

Complicaties prostaatkanker dalen bij hoog volume

Mannen met prostaatkanker hebben 37,5 procent meer kans op complicaties in ziekenhuizen die minder dan twintig prostaatverwijderingen per jaar uitvoeren en daarmee onder de volumenorm blijven. Dit constateert onderzoeksbureau MediQuest na analyse van de landelijke kwaliteitsindicatoren van voormalig programma Zichtbare Zorg.

In 2012 haalde ruim 20 procent van de ziekenhuizen die prostaatkanker behandelen en prostaatverwijderingen uitvoeren de norm niet. In mei 2012 heeft de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) twintig prostaatverwijderingen per jaar als minimumnorm gesteld. Het gemiddelde aantal complicaties na de operatie ligt in ziekenhuizen die minder dan twintig prostaatoperaties uitvoeren op 8 procent. Ziekenhuizen die twintig of meer prostaatverwijderingen per jaar verrichten, hebben gemiddeld 5 procent complicaties.

Stoppen

Ziekenhuizen die jaarlijks minder dan twintig prostaatverwijderingen behandelen zullen moeten stoppen met deze verrichting, of een samenwerking met andere ziekenhuizen moeten aangaan, zodat het team dat de operaties uitvoert voldoende ervaring heeft. De volumenorm van de Nederlandse urologen ligt relatief laag. De Europese norm voor prostaatverwijderingen, zoals voorgedragen door de European School of Oncology, is gesteld op vijftig operaties per ziekenhuis per jaar. In Nederland voert voorlopig slechts een handvol ziekenhuizen vijftig of meer prostaatverwijderingen uit.

Verhoging

Patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting.nl zou graag zien dat de huidige Nederlandse norm verder wordt opgeschroefd. “Verhoging van normen leidt tot meer ervaren urologen en beter op elkaar ingespeelde behandelteams”, aldus de stichting. “Daarnaast zullen hogere normen ongetwijfeld leiden tot meer concentratie van de prostaatkankerzorg van regionale ziekenhuizen. Dit komt de kwaliteit van de prostaatkankerzorg ten goede.”

Veel voorkomend

Het verbeteren van de kwaliteit van de prostaatkankerzorg is een belangrijk aandachtspunt, omdat door de vergrijzing van de bevolking steeds meer mannen te maken krijgen met deze vorm van kanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen: per dag krijgen 33 mannen deze diagnose te horen.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 augustus 2013

Helaas leidt de huidige verhoging van volumes tot meer communicatieproblemen tussen de artsen die de initiële diagnostiek deden en die vervolgens voor de operatie doorverwezen, en na de operatie de nazorg doen. De kans is groot dat hierdoor veel van de kwaliteitswinst, zo niet alles, verdampt.

Van den Berg

5 augustus 2013

Op zich is de bovenstaande reactie ook een uitdaging: kennelijk communiceren we zo slecht in de zorg dat dat tot complicaties leidt! Het volgende verbeterpunt is daarmee een gegeven: beter communiceren! (Tenzij het commentaar niet gebaseerd is op goede gegevens natuurlijk).

Wim van der Meeren

6 augustus 2013

Patienten verdienen de best mogelijke zorg. Als verdere concentratie daarvoor nodig is, hetgeen mij niet verbaast, dan moet die er komen. Ik hoop dat aanbieders van zorg daaraan van harte meewerken en niet uit andere motieven vasthouden aan wat ze nu doen.
Patienten willen nu vaak naar gesprecialiseerde klinieken in het buitenland. Ik snap dat.
Het zou mooi zijn als wij het in Nederland zo goed regelen dat iedereen die deze zorg nodig heeft uit overtuiging kiest voor een behandeling hier.

van Dijk

6 augustus 2013

Interessante analyse. Is er ook rekening gehouden met de zorgzwaarte van de patientgroepen? Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de scores per specialist..

van Zanten

6 augustus 2013

Het wordt hoog tijd dat dit soort informatie voor patiënten overzichtelijk en met een toelichting ergens op één website door de overheid wordt gepubliceerd.

Top