HRM

FNV dreigt met harde acties tegen HWW Zorg

FNV Zorg & Welzijn heeft harde acties aangekondigd tegen HWW Zorg omdat de zorgaanbieder zich schuldig zou maken aan misstanden. HWW Zorg ontkent dat hier sprake van is.

De medewerkers van HWW Zorg zijn het beleid van de raad van bestuur "helemaal zat", volgens Bernard Koekoek, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Al maanden voeren zij op ludieke wijze actie, zo hebben ze lulkoekjes en het Baggâhboek aangeboden. Maar omdat de raad van bestuur niet ingaat op de eisen van de FNV, kondigt de vakbond harde acties aan.

Steeds zwaardere zorg

Wat is het probleem? HWW Zorg moet steeds zwaardere zorg leveren aan cliënten en heeft meer medewerkers vanaf niveau 3 nodig om die zorg te leveren. Medewerkers met niveau 2 zijn tegelijkertijd oververtegenwoordigd in het personeelsbestand maar kunnen bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren omdat ze de benodigde kennis en kunde niet bezitten. Volgens HWW Zorg is het kwalitatief niet verantwoord om hen deze werkzaamheden uit te laten voeren.

"We zoeken dan ook steeds meer mensen met een hoger niveau zodat er in de toekomst maar een medewerker naar een cliënt hoeft, in plaats van meerdere", zegt Bert Deitmers, bestuurder van HWW Zorg. Een deel van de medewerkers zal boventallig worden verklaard, voor hen heeft HWW Zorg vastgelegd in een sociaal plan dat ze worden begeleid van werk naar werk. Daarnaast leidt de zorgaanbieder zo’n honderd medewerkers van niveau 2 op om op niveau 3 te komen.

Niet alle medewerkers willen bijgeschoold worden, volgens Deitmers. FNV Zorg & Welzijn stelt juist dat "groepen medewerkers worden gelabeld als 'niet-leerbaar'" en vanaf de zomer belangrijke delen van hun werkzaamheden niet meer mogen uitvoeren. Vakbondsbestuurder Bernard Koekoek: "Zorgmedewerkers willen weer zorg kunnen verlenen en geen nummertje zijn die overal hun plicht moeten vervullen. We horen steeds vaker dat cliënten de zorg afzeggen, omdat ook voor hen de maat vol is."

Bedrijfsbeleid

Volgens FNV Zorg & Welzijn luistert de raad van bestuur van HWW Zorg niet naar de medewerkers en zijn harde acties daarom nodig. Bestuurder Deitmers zegt echter graag in gesprek te gaan met hen, maar wijst er tegelijkertijd op dat FNV geen rol speelt in de kwestie. "Alle bonden hebben het sociaal plan ondertekend, behalve FNV. De bond gaat niet over het bedrijfsbeleid, daarover praten we met de ondernemingsraad en de cliëntenraad. Daarnaast verschillen we fundamenteel van inzicht over de oplossingsrichtingen."

Deitmers is niet te spreken over de manier van actie voeren van FNV. "We maken wel eens fouten, zoals iedereen, maar de vakbond schildert ons wel erg negatief af." Hij zegt zich niet te herkennen in het verwijt dat de kwaliteit van zorg niet goed zou zijn door de veranderingen bij HWW Zorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arno

28 juli 2017

Wat zal de SP DOCHTER hiermee willen bereiken? Weinig tot niets.

Top