Tech

Studenten presenteren nieuw exoskelet voor dwarslaesie

Mensen met een dwarslaesie zo goed mogelijk laten lopen met behulp van een robotachtig pak. Dat willen studenten van de TU Delft. Ze hebben zo'n pak, het al bestaande zogenoemde exoskelet, verder ontwikkeld. Donderdag laten ze hun exemplaar voor het eerst zien.

Ruben de Sain, zelf dwarslaesiepatiënt, gaat het pak publiekelijk uitproberen. De studenten willen er vervolgens in oktober mee naar de Cybathlon Experience, die ze omschrijven als een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. Ze hopen daar te laten zien dat iemand met verlamde benen kan opstaan van een lage bank, over ruw terrein kan lopen of zelfs een trap op kan komen.

Complicaties

"Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek", zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek. Maar volgens Ruben de Sain, die er al mee bekend is, betekent het nog veel meer: "Dat je na tien jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken, geeft me een ontzettend fijn gevoel." (ANP)

---

Skipr organiseert van 14 september tot en met 9 november 2017 de Masterclassreeks E-health toepassingen – Van pilot naar alledaagse praktijk. Tijdens een reeks van 7 colleges krijgt u een compleet overzicht over de huidige trends op het gebied van e-health toepassingen. Ga voor meer informatie over het event naar de site www.skipr-ehealth.nl

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top