Tech

'Vliegwiel-coalitie' jaagt digitale opschaling aan

'Vliegwiel-coalitie' jaagt digitale opschaling aan

De digitale transitie van de zorg verloopt traag. Niet alleen heeft de zorgsector moeite om innovaties op te schalen, ook vullen ze het bestaande aanbod veelal aan in plaats van dit te vervangen. Om hier verandering in te brengen heeft de Patiëntenfederatie het initiatief genomen voor een 'Vliegwiel-coalitie'.

Doel van de Vliegwiel-coalitie is het opschalen van veelbelovende initiatieven en het toevoegen van maximale waarde. Maatstaf hiervoor is het Triple Aim-model. De Vliegwiel-coalitie wil zich sterk maken voor digitale toepassingen die patiënten een betere gezondheid opleveren, de kwaliteit van zorg verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen.

"We gaan voor Triple Aim-uitkomsten: betere kwaliteit van zorg, betere gezondheid voor patiënten en minder zorgkosten", licht Dianda Veldman toe. "We zien dat in Nederland zorginnovaties vaker bovenop de bestaande zorg komen en niet in de plaats van huidige zorglevering- en afspraken. Terwijl dát juist nodig is voor opschaling en maximale toegevoegde waarde. We stellen voor opschaling dan ook als voorwaarde dat een innovatie leidt tot transitie van bestaande zorglevering- en afspraken."

Bont gezelschap

De partijen die zich bij de Vliegwiel-coalitie hebben aangesloten, vormen een bont gezelschap van zorgaanbieders, leveranciers, zorgverzekeraars en overheid. Op het Vliegwiel-lijstje staan inmiddels namen als die van AMC, Bernhoven, Cordaan, CZ, Focus Cura, Institute for Positive Health, KPMG, KPN, Menzis, ministerie van VWS, NZa, Philips, Slingeland Ziekenhuis, UMC Utrecht, VGZ, VitaValley, Zilveren Kruis en Zorginstituut Nederland.

Een cruciaal element in de Vliegwiel-aanpak is het samenspel tussen zorgaanbieders en verzekeraars. "We noemen het een innovatie-arrangement: zorgaanbieders en deelnemende verzekeraars maken samen afspraken hoe zij een specifiek deel van de zorg in een paar jaar zullen omzetten in nieuwerwetse zorg, gebruik makend van digitale mogelijkheden", aldus Veldman.

"Nieuwerwetse zorg waar de patiënt de vruchten van plukt. Daarbij wordt rekening gehouden met vele zaken, waaronder het ingewikkelde veranderproces bij zorgaanbieders. Dus zij krijgen gedurende het arrangement ruimte voor bijvoorbeeld het omscholen van mensen, het opvangen van teruglopende omzet of technologische investeringen. Verzekeraars werken op innovatie-arrangementen samen en stellen vooraf hun gezamenlijke condities aan het arrangement, zodat bijvoorbeeld de implementeerbaarheid en de kostenefficiency zijn geborgd."

Vrijheid

Los van dit raamwerk hebben de deelnemende aanbieders een grote mate van vrijheid. "Alleen de kaders van het innovatie-arrangement worden gedefinieerd, dus de wijze waarop zorgbieders dit invullen is vrij. Naar verwachting gaat het veelal om samenwerkingsverbanden van partijen die in de keten digitale zorginnovaties gaan doorvoeren."

Het komende half jaar wil de Vliegwiel-coalitie met twee innovatie-arrangementen starten, waarvan één arrangement voor de ziekenhuiszorg en één arrangement voor overige zorgaanbieders. De ingediende voorstellen  worden aan een selectiepanel voorgelegd, bestaande uit patiënten, innovatieve zorgprofessionals, zorgverzekeraars en digitale experts. Zij beoordelen de plannen op volwassenheid en de verwachte Triple Aim-impact. In oktober moet duidelijk worden welke twee initiatieven in de praktijk via het 'vliegwiel' gaan worden aangejaagd.

---

Skipr houdt op 14 november samen met Emerce de e-Health Convention 2017, dé gelegenheid om kennis te maken met nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie. Ga voor meer informatie over het event naar e-Health Convention 2017.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top