Finance

VGZ, Radboudumc en Noordwest nemen duur medicijn onder de loep

VGZ, Radboudumc en Noordwest nemen duur medicijn onder de loep

Zorgverzekeraar VGZ slaat met het Radboudumc en de Noordwest Ziekenhuisgroep de handen ineen om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit van medicijnen, de manier waarop deze worden ingezet en welke uitkomsten dat oplevert voor de kwaliteit van leven voor patiënten. Gepast gebruik zou kunnen bijdragen aan lagere medicijnkosten.

Dit maakte Nadine The, beleidscoördinator bij VGZ, woensdagavond bekend tijdens een debat bij de zorgverzekeraar in Arnhem over dure geneesmiddelen. Het is zorgverzekeraars niet toegestaan om op eigen houtje een dergelijk onderzoek te initiëren. Door met de ziekenhuizen samen te werken hoopt VGZ een aantal belangrijke vragen over geneesmiddelen te kunnen beantwoorden.

"Het is de bedoeling dat wij in gezamenlijkheid een aantal projecten oppakken, waarbij we beiden meer inzicht krijgen in wat we doen met geneesmiddelen", licht The toe. "Worden ze effectief ingezet, worden ze efficiënt ingezet, welke effecten brengen zij met zich mee voor de kwaliteit van leven voor de patiënt?"

In de praktijk blijkt 70 procent van de geneesmiddelen niet te werken of minder goed te werken dan eerst gedacht. "We betalen dus wel voor de bijwerkingen en de kosten van dure medicijnen, maar niet voor een gewenste uitkomst."

Gezamenlijke inkoop

De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over de kosten van geneesmiddelen. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars maakten onlangs bekend dat zij gezamenlijk dure geneesmiddelen gaan inkopen. De samenwerking krijgt vooralsnog gestalte in de vorm van een pilot rond de inkoop van een groep oncologische geneesmiddelen.

Naast de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn bij de voorbereiding van de samenwerking zijn ook patiënten, medisch specialisten en ziekenhuisapothekers betrokken. Naar verwachting sluiting zich zo’n zestig ziekenhuizen bij de samenwerking aan. Minister Schippers van VWS noemde het initiatief van de ziekenhuizen en verzekeraars "een belangrijke eerste stap''. 

Gepast gebruik

Behalve samen onderhandelen over de prijs en samen geneesmiddelen in te kopen, zou volgens VGZ ook het gepaste gebruik van medicijnen eraan kunnen bijdragen dat de kosten omlaag gaan. "Zo is uit onderzoek van het Radboud al gebleken dat wanneer bepaalde middelen bij het ontbijt worden genomen, de effectiviteit toeneemt en dus de dosering omlaag kan", aldus beleidscoördinator farmacie Nadine The.

In de video hieronder licht The dit verder toe: 


1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Kapitein

7 september 2017

Een mooi initiatief met 1 omissie; de patiënt. Uiteindelijk is het de patiënt die kan bepalen of een medicijn effectief is of niet. Wij zitten echt niet te wachten op medicijnen die niet werken en ons wel ziek maken met hun bijwerkingen. En weet alstublieft dat wij niet dom zijn. We kunnen uitstekend beoordelen.

Uitgerekend de patiënt wordt vergeten in dit goede initiatief. Kom VGZ en RadboudUMC en Noordwest, jullie kunnen beter.

Top