ACTUEEL

Rechter duikt in tariefskorting medisch specialisten

De Orde van Medisch Specialisten heeft vrijdag bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag de bezuiniging van 375 miljoen euro op de honoraria van de vrijgevestigde medisch specialisten aangevochten. Rechter Verwayen vraagt zich af of er in het beleid van minister Ab Klink van VWS sprake is van willekeur.

Over één kam scheren

De voorzieningenrechter heeft vrijdag geprobeerd inzicht te krijgen in de opbouw van de tariefskorting. Hij verbaasde zich over de gevolgen van het nieuwe dbc-systeem, weet de Volkskrant. De gegevens over 2008 zijn nog niet definitief en omdat minister Klink ervan uit gaat dat de artsen in 2009 en 2010 meer zullen declareren dan hij wil, kort hij nu alle specialisten. Het is namelijk niet duidelijk welke specialismen het budget hebben overschreven. Rechter Verwayen: “Dus op basis van zeer onrobuuste gegevens scheert de minister iedereen over één kam. Is dat geen willekeur?”

Financiële problemen

“Deze korting is volstrekt onacceptabel. Wij hebben gevraagde zorg geleverd en de minister wil nu dat wij die geleverde zorg uit eigen zak gaan terugbetalen. Wij moeten zijn huishoudboekje kloppend maken. Dat is in geen enkele sector realistisch, ook niet in die van ons”, aldus Willem van der Ham, voorzitter van de Orde.  De Orde verwacht dat specialistenmaatschappen in financiële problemen zullen raken door de korting. Hierdoor zou de continuïteit van zorg in het geding komen. Daarnaast kan de Orde zich niet vinden in de onderbouwing voor de bezuinigingen.


Op 27 januari 2010 doet de rechter uitspraak over de zaak.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top