Tech

Maastricht UMC+ voert eerste micro-operatie met robot uit

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september voor het eerst met een robot een micro-operatie uitgevoerd om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. De artsen hechtten met behulp van de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt. De patiënt maakt het goed en de artsen zijn enthousiast, zo meldt het ziekenhuis maandag.

De chirurgierobot van het bedrijf Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+, bestaat uit een set door artsen bestuurde 'robothanden', die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend en door meer chirurgen uitvoerbaar. 

Nauwkeurig

Plastisch chirurg Shan Shan Qiu Shoa van het Maastricht UMC+ voerde begin september de lymfoedeemoperatie met het robotsysteem uit. "Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te kunnen bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we nu superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en kunnen we een beter resultaat halen bij deze moeilijke en vermoeiende ingrepen."

Het ziekenhuis verwacht dat de robot allerlei microchirurgische ingrepen beter uitvoerbaar maakt en nieuwe ingrepen mogelijk maakt. "Dit zal leiden tot betere resultaten voor de patiënt, en lagere kosten doordat minder heroperaties of nabehandelingen nodig zullen zijn", aldus het Maastricht UMC+.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top